Съдят Shell за неспазване на ангажиментите по Парижкото споразумение

Срещу директорите на Shell е предявен личен иск за това, че не са управлявали адекватно рисковете, свързани с климатичните промени, които произлизат от дейността на компанията.
Това е първото по рода си съдебно дело, предявено под тази форма, и може да има широко отражение върху начина, по който други компании планират да намалят емисиите си, съобщава CNBC.
В четвъртък, адвокатската кантора, която работи преимуществено по дела, свързани със защитата на околната среда – ClientEarth, в качеството си на акционер, е подала иск срещу управителния съвет на британската петролна компания във Върховния съд на Англия и Уелс.
В него се твърди, че 11 членове на управителния съвет на Shell управляват неправилно риска, свързан с климата, и нарушават ангажиментите, поети от дружеството, като не прилагат стратегия за енергиен преход, която да е в съответствие с историческото Парижко споразумение от 2015 г., съобщава още сайтът на телевизията.
Твърди се, че искът, който е подкрепен от институционални инвеститори с над 12 млн. акции в компанията, е първото дело в света, в което се търси отговорност на директорски борд за това, че не е подготвил организацията си правилно за енергийния преход.
„Shell може и да реализира рекордни печалби в момента заради сътресенията на световния енергиен пазар, но в дългосрочен план изкопаемите горива са история“, се казва в изявление на Пол Бенсън, старши адвокат в ClientEarth, цитирано от CNBC.
„Преминаването към нисковъглеродна икономика е не просто неизбежно, то вече се случва. Въпреки това управителният съвет на Shell продължава да прилага стратегия за преход, която е фундаментално погрешна, и оставя компанията изложена на рисковете, докато има законовото задължение да управлява тези рискове“.

Групата инвеститори, подкрепящи иска, включва британските пенсионни фондове Nest и London CIV, шведския национален пенсионен фонд AP3, френския мениджър на активи Sanso IS, Danske Bank Asset Management и др. Общата стойност на активите, управлявани от ищците, надхвърля

половин трилион долара.
„Не приемаме твърденията на ClientEarth“, контрират от Shell. „Нашите директори са изпълнявали законовите си задължения и през цялото време са действали в интерес на компанията. Опитът на ClientEarth чрез деривативен иск да отменят политиката на борда, одобрена от нашите акционери, е неоснователен. Ще се противопоставим на молбата им да получат разрешение от съда за предявяване на този иск“.
От Shell посочват също така, че имат за цел да се превърнат в предприятие с нулеви нетни емисии до 2050 г., в резултат на което техните цели в областта на климата са съгласувани с Парижкото споразумение.
От ClientEarth обаче не смятат така и посочват оценки на трети страни, които показват, че стратегията на Shell изключва краткосрочни и средносрочни цели за намаляване на емисиите от продуктите, които продава, въпреки че те съставляват над 90% от общите емисии на компанията.
Амбициозната цел на Парижкото споразумение е да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива чрез намаляване на емисиите на парникови газове. Тя се счита за особено важна, тъй като над това ниво т.нар. „критични точки“ – прагове, при които малки промени могат да доведат до драматични събития, стават по-вероятни.
Искът идва, малко след като Shell отчете най-високата годишна печалба в цялата си история – близо 40 млрд. долара, припомня CNBC. Печалбата на енергийния гигант за 2022 г. счупи предишния рекорд от 28,4 млрд. долара, постигнат през 2008 г., и е повече от два пъти по-голяма от тази за 2021 г. – 19,3 млрд. долара.
Резултатите на Shell са пример за големите печалби, които петролните гиганти реализираха през миналата година благодарение на рязкото покачване на цените на изкопаемите горива и голямото търсене след нахлуването на руските войски в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *