С колко поскъпват зеленчуците от оранжерията до пазара

Оранжерийните зеленчуци бележат рекорден ръст в цените. За по-малко от месец някои от тях поскъпнаха с 50% по пазарите и търговските вериги. А килограм краставици вече достигна 8 лв.

Заради високите разходи много от производителите обявиха нулева година и няма да засаждат оранжериите си, показа проверка на Георги Георгиев в „На твоя страна“.

През последните дни цените на оранжерийните зеленчуци рязко тръгнаха нагоре. По борсите кг краставици вече достигна почти 6 лв., а килограм домати – се продава за 3.64 лева на едро.

В търговската мрежа ръстът е още по-голям и на сергията зад мен например виждате цена за краставици е 7.50 лв. Пътят на всеки зеленчук до сергиите става все по-труден и по-скъп, казват производителите.

Заради ръста при разходите: поне половината от оранжериите в страната не са засадени с продукция.

 

istock
istock

 

В същото време вносът от трети страни като Турция, Албания и Македония поставя производителите в неконкурентна среда, предупреждават от бранша.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *