С колко поскъпна тегленето на пари за една година

Банките са вдигнали сериозно таксите си за една година, показват данните на БНБ. Към края на 2022 г. средната такса за откриване на сметка в офис на банката вече е 3,18 лева, докато в началото на годината е била 2,52 лева или с 50 стотинки по-евтино.

По-скъпо излиза и ако към сметката има издадена карта, сега банките взимат средно по 2,15 лева докато преди година таксата е била 1,57 лева. с 40 стотинки повече плащаме на месец за обслужване на разплащателна сметка – средно по 3,73 лева. Преди година таксата е била 3,37 лева.

За сметка на това закриването на сметка в офис на банката, ако е открита до 6 месеца преди това, сега се прави без такса, докато преди са ни взимали по 2,58 лева.  

Повече обаче ни таксуват за внасяне на пари на каса. В началото на 2022 г. за суми до 3111 лева таксата е била следно 0,87 лева, към 31 декември средната такса е 1,20 лева за суми до 3064 лева. Други банки пък взимат 0,23% от внасяната сума, но  не по-малко от 2,50 лева. По-голямо е увеличението при тези за теглене на пари на каса, като за суми до 1000 лева тя е средно 3,55 лева или 0,58%, но минимум 6,50 лева. Преди година таксата е била 3,69 лева за суми до 1000 лева или 0,48% от сумата, но не по-малко от 4,38 лева.Ако теглите с дебитна карта на същата банка, таксата е станала минимум 30 стотинки или 0,13% от сумата, а преди е била средно 26 стотинки. от чужд банкомат плащаме минимум 1,39 лева или 0,18% от сумата, а не 1,14 лева, както преди.

Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугите „Внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банката“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв.“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от банката“ и „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от друга банка“ банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход, уточняват от банката.

 

istock
istock

 

Без такса остават платежните операции, извършвани чрез карта, включително чрез интернет.

От февруари обаче редица банки обявиха ново увеличение на таксите, като най-много поскъпват тези за откриване на сметка, теглене и внасяне на пари на каса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *