Тръгва нова програма за фирмите за изграждане на фотоволтаици

Открита е програмата за изграждане на нови възобновяеми източници за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия, съобщи в социалните мрежи вицепремиерът Атанас Пеканов.

Програмата е с финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост и е на стойност 200 милиона лева.

По програмата може да се финансира комплект от фотоволтаични системи за собствена употреба със системи за съхранение на енергия (напр. батерии), става ясно от условията за кандидатстване по програмата.Фотоволтаиците могат да имат мощност до 1 MW, но и не повече от два пъти размера на предоставената мощност от ЕРП.

Съоръженията за съхранение на енергия трябва да имат минимален капацитет, равностоен на съхранение на 100% от мощността на фотоволтаичната система за 1 час.

Общият бюджет е 200 млн. лв., като минималният размер на заявеното финансиране от дадено предприятие е 75 000 лв., а максималният – 1 000 000 лв.

В зависимост от размера на предприятието и локацията програмата финансира между 35% и 50% от проекта.

Финансират се капиталови разходи, СМР и консултантски услуги.

Отворено за микро-, малки и средни предприятия, както и такива със средна пазарна капитализация (регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г.)

Срокът за кандидатстване е 3 месеца, считано от днес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *