Туристическият сектор в София се възстановява бързо след пандемията

Туристическият сектор в София се възстановява изключително бързо след пандемията. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на туризма Илин Димитров, която се проведа в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“ 2023.  „През миналата година София е посетена от над 900 000 туристи, които са с  57 % повече спрямо 2021 година и броят им се доближава до този от преди ковид – пандемията“, каза столичният кмет Фандъкова. Най-голям е броят на гостите от  Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Министърът на туризма Димитров поздрави столичния кмет за резултатите и посочи, че това се дължи на фестивалите и многобройните  културни и спортни събития, които се организират в столицата.

Кметът Фандъкова информира министър Димитров за предстоящите инициативи в сферата на туризма, организирани от Столичната община. От 19 до 22 април в София ще се проведе Международна конференция и Общо събрание на CITY DESTINATION ALLIANCE – Алианс за маркетинг и управление на градските дестинации. Очаква се на форума да присъстват повече от  200 делегати, представители на над 100 града. София е член на организацията от септември 2021 година, а тази година ще бъде и домакин на проявата. Кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Илин Димитров се уточниха, че министерството ще бъде партньор на общината при организирането и провеждането на форума.

Столичната община ще разработи и маршрути по пътищата на паметта, свързани с 80 годишнина от  спасяването на българските евреи. В маршрута ще бъдат включени Синагогата, еврейският дом и къщата, в която е живял Димитър Пешев.

София ще участва и във всички  инициативи, организирани от Министерството на туризма за популяризиране на българските градове, посочи още Фандъкова.  По време на разговорите присъстваха зам.-кметът Ирина Савина и директорът на ОП „Туристическо обслужване“ Людмил Пелов.

По- късно кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Димитров посетиха щанда на София на изложението. Посетителите могат да се запознаят с възможностите, които градът предлага като туристическа дестинация, културно-историческите забележителности от различни епохи, карта на църквите и манастирите около София, възможности за планински туризъм.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *