УНСС отчете първия етап от проекта за развитие на Младежкото предприемачество в Хасково CO-WORKIMG

Резултатите от първия етап на проекта CO-WORKING бяха представени по време на Информационен ден в Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково. Проектът „Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предварително инкубиране“ (CO-WORKING) има за цел да насърчи не само студентите на УНСС, но и предприемачи от община Хасково, да повишават своя бизнес потенциал и да развият предприемачески инициативи в трансграничните зони на България и Гърция.

УНСС реализира проекта в партньорство със Стопанския факултет на университета „Аристотел“ в Солун, Александрийската иновативна зона АД в Солун и Националната компания „Индустриални зони“ АД. Той е финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г.

Проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра „Индустриален бизнес“ и ръководител на проекта от страна на УНСС, представи резултатите от първия етап на проекта и подчерта, че през 2022 г. ca проведени четири мастър класа по „Финансово счетоводство“, „Иновации и стартъп бизнес“, „Търговско право“ и „Продуктови иновации“.

В периода от 16 до 27 януари 2023 г. са проведени и пет тренировъчни лагери от практици по развитие на стартиращото предприемачество, преподаватели в УНСС. По време на първия модул бъдещите предприемачи са се запознали с методологията за създаване на стартиращи фирми или разработване на нова услуга или нов продукт от съществуващи бизнеси. Вторият модул е бил свързан със създаването на бизнес модела на иновативния бизнес. Третият тренировъчен лагер е засегнал темата за валидиране на идейните проекти, а четвъртият и петият модул от тренировъчните лагери са били посветени на разработване на самата идея, изготвяне на бизнес план и оценяване на качеството на бизнес идеята.

Вторият етап на обучението по проекта започва на 13 февруари и в него ще се задълбочи работата по предприемаческото коопериране и използване на възможностите за финансиране на иновативните идеи. „Надяваме се, мотото на проекта „Всичко започва с идеята!“, да продължи да работи за вас, бъдещите предприемачи и след приключването на проекта“, подчерта проф. д-р Николай Щерев и изтъкна, че създадените профили в системата за иновационни проекти са 10, регистрираните стартъп бизнес планове са 5 и по време на тренировъчните лагери един от екипите е идентифицирал стартъп модел и креативна идея за персонален здравен чип, която има потенциал да бъде реализирана.

Проф. д-р Надя Миронова, директор на Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково, връчи сертификати на 78 бъдещи предприемачи, завършили обученията през първия етап по проекта CO-WORKING.

Наистина е огромна възможност както за нашите студенти, така и по принцип за младите хора в Хасково, че УНСС има възможност да предостави знания и повече възможности за развитие на младежите от региона. Нека поздравим тези, които ще се възползват от тази възможност и ще се включат във втория цикъл на това обучение. Това означава, че този проект има смисъл и че ще спомогне за развитието на трансграничните райони“, каза проф. д-р Надя Миронова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *