УНСС ще си сътрудничи с Министерство на външните работи

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на външните работи д-р Николай Милков, подписаха меморандум за сътрудничество.

За мен е привилегия днес да имам възможността от името на Министерството на външните работи да подпиша този меморандум за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство. Причината е, не само това, че става дума за нашето сътрудничество с един авторитетен университет, но гордостта ми произтича и от факта, че съм завършил УНСС, бил съм и преподавател в този университет“, каза министърът на външните работи д-р Николай Милков и подчерта: „Сътрудничеството между Министерството на външните работи и УНСС има богата традиция в сфери, които са от взаимен интерес. УНСС участва по линия на Програмата за развитие, която Министерството на външните работи осъществява в различни проекти свързани със Западните Балкани. Миналата година приключиха проекти по отношение на Република Северна Македония и Косово свързани с подобряване капацитета за работа на малки и средни предприятия. През тази година продължават проектите, които са свързани с Босна и Херцеговина. Успоредно с това проекти се развиват и в областта и с помощта на Японския фонд за развитие, което значително разширява обхвата. Когато говорим за разширяване на обхвата обаче много мощен инструмент в това отношение ще бъде меморандума, който днес подписахме. Той има много добра перспектива и отваря много добри възможности за развитие на отношенията между нашите две институции“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров отбеляза, че не само настоящият министър на външните работи е завършил УНСС, на стената „Преподаватели и възпитаници на УНСС – ръководители на международни и национални органи и институции“ в университета, стоят имената на няколко министри на външните работи, които са възпитаници на УНСС и допълни:

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на външните работи д-р Николай Милков

Можем да отбележим като решително предимство за сътрудничеството ни, че наред с традиционните области в които си партнираме като международните икономически отношения, УНСС предлага богата палитра от специалности не само в областта на финансите и счетоводството, но и в икономиката на туризма, инфраструктурата и природните ресурси, регионалното развитие, сигурността, предприемачеството, маркетинга и стратегическото планиране. Това е гаранция за успешно партньорство от взаимен интерес. Политиката на университета е студентите освен добро и качествено образование да получат и директен контакт с работодателите от бизнеса и държавната администрация“, каза проф. д-р Димитър Димитров и даде пример с единствената по рода си в света специалност „Ядрена сигурност“, която е реализирана с подкрепата на Международната агенция по атомна енергия и Министерство на външните работи.

В документа е записано, че УНСС и Министерство на външните работи (МВнР) ще си сътрудничат чрез информиране на студентите от университета за провеждани стажове и публични събития за представяне работата на министерството.

Двете институции ще си сътрудничат в обмена на информация и публикации за дейности и за провеждани по-важни събития от страна на МВнР и УНСС и съдействие за участие на представители на министерството в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции, срещи или в други прояви, организирани от университета.

Предвижда се и възможност за партньорство при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение и съдействие за провеждане на обучения в „Бакалавърски“, „Магистърски“ и „Докторантски“ програми в УНСС за специалисти и служители от МВнР.

МВнР ще съдейства за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития, организирани от министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *