Ученици от Велико Търново направиха макети на възрожденски къщи

/КРОСС/ Ученици от Велико Търново направиха макети на възрожденски къщи, като част от обучението си по история. Седмокласниците са изработили макетите по повод изучавания дял, свързан с Възраждането и неговата архитектура. Под ръководството на Грета Косева, учител по история и на Гергана Пенова, преподавател по изобразително изкуство, децата са създали над 25 макета, които ще бъдат част от изложбата „Старите къщи“- макети и рисунки на учениците от ОУ „П.Р.Славейков“, която ще бъде открита на 7 февруари от 17:00 часа във фоайето на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“.

В часовете по история, свързани с Възраждането, децата са изучавали възрожденската архитектура, а тяхната задача е била да изследват старите български къщи, като част от учебния план и да покажат наученото чрез приложно творчество.

Най-хубавото е, че повечето от децата са направили макетите в почивните дни около коледните празници и то заедно със своите родители. Резултатът е впечатляващ, затова искаме да покажем техните творби пред широката публика, коментира за БТА Гергана Пенова. В час обсъждахме начините на градеж, използваните в миналото материали, устойчивостта им във времето, красотата на детайла, посочи Пенова.

Някои от макетите са направени изцяло с дървена конструкция, с осветление, с каменна основа, за която децата са използвали истински камъни за настилката около къщите и покривите, както и други материали с които умело са пресъздали специфичния възрожденски дух на архитектурата. Част от къщите са едно към едно макети на реално съществуващи обекти в мащаб едно към 20, посочи учителят.

В час децата са научили значението на стари думи като зид, кирпич, гредоред, разбрали са особеностите на устройството и собствения „живот“ на селската къща, която през годините е била надстроявана и разширявана. Научили са как чрез използване на най-прости материали като плет, кал, камък и дърво те оцеляват 100-150 години след изграждането си, посочи тя.

„Днес тези къщи са по селата, но хората ги няма, въпреки това в осанките на старите им силуети все още се вижда майсторлъкът и се усеща душата, с която са правени“, коментира Пенова.

Най-ценното е, че децата са получили подкрепа от своите родители и заедно са творили по празниците, затова искрено благодаря на семействата, които сърцато са подкрепили децата си в нелеката изследователска задача, посочи Пенова. За радост и учениците от 4 до 6 клас са били впечатлени от идеята на двете учителки, затова към изложбата ще бъдат включени и техни рисунки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *