Филмът „Солени хора“ разказва за Атанасовското езеро

Филмът „Солени хора“, посветен на едно любимо езеро, беше представен за първи път на имения ден на Атанасовското езеро – Атанасовден (по стар стил), на 31 януари от 19 ч. в Дома на киното в София. След филма имаше  среща с екипа в залата, а във фоайето – солен коктейл и възможност присъстващите да се запознаят с продуктите с кауза от езерото – кристална и трапезна сол, зелена сол, шоколад с морска сол, сапун Пеликан и др., научи ДУМА от Радостина Ценова.
Документалната 27-минутна лента дава по-различен поглед върху крайбрежната лагуна и я показва в най-красивите й цветове и форми. Днес езерото е място с опазена природа, в което се развива природосъобразен бизнес, но предизвикателствата, свързани с човешката дейност и с климатичните промени, се усещат между думите и красивите картини.
За да бъде опазено това забележително езеро – най-богатото на птици място в България, където се добива морска сол, лечебна кал и луга, Българската фондация „Биоразнообразие“ полага сериозни усилия още от 1994 г. Как се развива през тези близо 30 години, кой помага и кой пречи за опазване на розовото езеро ще научим от красивия документален филм и разказите на солените хора, които работят там.


Режисьорка и сценаристка на филма е Александра Вал, оператор – Георги Челебиев, дрон оператор – Живко Тодинов, музика и вокали – Мила Роберт и Явор Карагитлиев, текст на песента „Солени хора“ – Мариана Сърбова. Филмът е създаден с финансовата подкрепа на Програма „LIFE“ в рамките на проекта „Лагуната на живота“ и на Sigrid Rausing Fund.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *