Шест партии влизат в парламента, ако изборите са сега

/КРОСС/ Шест партии ще намерят място в парламента, ако изборите са сега, показва проучване на агенция „Медиана“ за политическите нагласи към момента.

Изследването е проведено в периода 19-24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

От агенцията уточняват, че става въпрос за нагласите на избирателите към 25 февруари и може да се променят в хода на предизборната кампания. Към момента 20 процента от избирателите заявяват, че не са твърдо дали ще гласуват и за кого. Това означава голям процент колебаещи се, което може да промени нагласите във всеки един момент.

На въпрос „Ако днес имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?“, 24.6 процента от запитаните отговарят ГЕРБ-СДС. Коалицията „Продължаваме Промяната-Демократична България“ е с 22.7 процента, „Възраждане“ избират 12.5 на сто от заявилите, че ще гласуват. Следват ДПС със 11.3 процента, БСП – 8.9 на сто и „Български възход“ с 4.5 процента.

Коалиция „Левицата“ събира 3.5 процента от отговорите на хората, решили да отидат до урните, а „Има такъв народ“ – 3.1 процента. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 6.1 на сто от запитаните.

Допитването на „Медиана“ показва, че към момента бариерата за влизане в парламента преминават шест формации. Според социолозите „Левицата“ и „Има такъв народ“ имат шанс да прехвърлят четирите процента.

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Общо 49 процента от запитаните одобряват президента Румен Радев като добър политик. Той е следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 26 процента положителни оценки. Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Мая Манолова, лидер на „Изправи се.БГ“ получават по 20 процента доверие. Следва лидерът на „Български възход“ Стефан Янев със 19 на сто, а председателят на БСП Корнелия Нинова получава 17 процента одобрение.

Изследването регистрира подчертан песимизъм, породен от удара върху материалния стандарт на живот на голяма част от домакинствата. Над 60% отчитат влошаване на материалното си положение в последната година, като мнозинството посочват, че в последните месеци им се налага да пестят от задоволяването на основни потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец, коментират социолозите.

Общо 59 процента от запитаните очакват влошаване на ситуацията в държавата в следващата една година. Едва седем процента вярват, че ще има подобрение.

На въпрос дали България трябва да предоставя оръжие на Украйна, 60 процента от запитаните отговарят с „не“, 19 на сто дават положителен отговор, а 21 процента не могат да преценят.

По отношение на въвеждането на еврото, 59 процента смятат, че страната ни не трябва да влиза в еврозоната през 2024 година, за 17 процента това е правилен ход, а 24 на сто не могат да преценят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *