Ще има ли дефицит на стоки при таван на цените

При таван на цените, определен от държавата, навлизаме в дефицити, понижаване на качеството и черен пазар. Това обясни пред БНР икономистът Даниел Василев.

„Когато някой не може да се сдобие с нещо, а има търсене, тогава съществува стимул да бъде вкарано нелегално. Всички по веригата губят, когато има таван на цените“.

Няма механизъм, по който държавата да регулира надценките, които слагат търговците на стоките и е по-добре да няма такъв, заяви икономистът.„Контрол на цените“ е едно от най-страшните словосъчетания в икономиката. Опити да се овладяват те чрез налагане на някакъв таван означава, че най-вероятно ще видим дефицит на стоки. Той може и да бъде и скрит. Може да има и скрита инфлация-цената на дадена стока не се променя, но се променят нейното качество и количество. Виждаме го в България през последните година и половина-две. При контролирана цена няма стимул да се произвежда дадената стока“.

Евростат: Потребителските стоки в България са най-евтини в целия ЕС

Намеренията на правителството за момента обаче са абстрактни, обясни Василев.

Нинова настоява за таван на цените на храните

 

„Говори се за създаване на сайт, в който да се вписват какви са разликите по веригата на доставки, т.е колко е оскъпяването. Това, според мен, може да стане трудно. Трябва да имаме предвид, че поскъпва всичко. Доставките вече са по-скъпи, защото поскъпнаха горивата. Самите магазини имат по-високи разходи, защото заплатите също се увеличиха“.

Трябва да се насочим не към държавна регулация, а към максимално отворена конкуренция, посочи икономистът.

„Всеки пазар да бъде максимално дерегулиран. Махане на регулации-това трябва да направи държавата. Първата регулация, на която може да се въздейства са данъците. Те могат да се променят“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *