Юпитер грабна рекорда по най-голям брой луни в Слънчевата система

/КРОСС/Астрономи откриха 12 нови спътника на Юпитер. Сега общият им брой достигна рекордните 92, което е повече от всяка друга планета в Слънчевата система. Бившият лидер Сатурн отстъпва на второ място с 83 потвърдени луни.

Луните на Юпитер са добавени към списъка на Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз. Изследователите ги открили с помощта на телескопи в Хавай и Чили през 2021 и 2022 г. Орбитите на новооткритите небесни тела били потвърдени в хода на по-нататъшни наблюдения.

Всички нови луни обикалят далече от повърхността на Юпитер, като са им необходими повече от 340 земни дни, за да завършат една орбита около газовия гигант. От 12-те нови луни девет са особено отдалечени – изчислено е, че имат орбити, по-дълги от 550 дни. Но новооткритите луни също така са относително малки: само за пет от тях се смята, че имат диаметър над 8 км, пише Space.com.

Деветте особено отдалечени луни също имат ретроградни орбити, което означава, че обикалят около газовия гигант в посока, обратна на неговото въртене; вътрешните луни, за разлика от тях, имат „проградни“ орбити в същата посока като въртенето на планетата. Ретроградните орбити на новите спътници предполагат, че огромното гравитационно влияние на Юпитер може да е уловило тези луни, като по-малките вероятно са останки от по-големи тела, разбити от сблъсъци.

Някои от новооткритите луни на Юпитер може да станат отлични мишени за бъдещи мисии около Юпитер, включително мисията JUICE на Европейската космическа агенция, която ще бъде изстреляна през април, и Europa Clipper на НАСА, която ще стартира през октомври 2024 г. и ще изследва най-малката от Галилеевите луни и шеста най-близо до газовия гигант – Европа. Под замръзналата ѝ повърхност може да се крие океан и учените искат да разберат дали там е възможен живот.

Миналата година учените откриха, че вътрешността на Юпитер е пълна с останки от малки планети, които газовият гигант погълнал, докато растял и се разширявал. Отчасти благодарение на това „канибалът“ е нараснал до размера, който виждаме днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *