„φ1.618“ с поредица номинации от престижни фестивали

Само два месеца след шеметната премиера на дебютната пълнометражна кинотворба на Теодор Ушев „φ1.618“, последната вече има в актива си цяла поредица от участия и номинации на престижни международни фестивали.

 

Току-що стана ясно, че филмът е номиниран за награда GILLES-CARLE за най-добър първи или втори игрален филм. Учредена в памет на един от най-смелите режисьори на Квебек, наградата Gilles-Carle се присъжда всяка година от 2010 г. насам и е придружена от безвъзмездна помощ от $10 000, предоставена съвместно от Bell Media и Québec Cinéma.

 

Преди броени часове режисьорът получи покана за излъчване на филма в рамките на Международния филмов фестивал в Отава. Оценен високо заради „невероятното въображение“ и сърцатия подход на Ушев и целия екип към предизвикателния сценарий на Владислав Тодоров, „φ1.618“ влезе и в конкурсната програма на фестивала Rendez-vous Québec Cinéma. Целта на този форум, създаден през 1982 г., е да популяризира киното на Квебек и неговите създатели, да подкрепя културата на региона и да стимулира индустрията му.

 

Филмът на Ушев попадна и в официалната селекция на фестивала Phoenix Film Festival-Sci Fi and Horror. Мисията на филмовата фондация „Феникс“, която стои зад фестивала, е да подкрепя развитието на независимото кино в Аризона и неговите образователни възможности. Фестивалният маратон продължава с включване в официалната селекция на Международния филмов фестивал в Спокан. Предвид жанровата си специфика съвсем естествено „φ1.618“ стана част и от програмата на Boston Sci-Fi Festival – най-големия независим жанров филмов фестивал в САЩ!

 

Решен в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното и страшното се преливат, филмът „φ1.618“ е дръзка, визуално примамлива адаптация по романа „Пумпал“ на един от ерудираните български писатели – Владислав Тодоров. В тази необикновена приказка бездарието и пошлостта гнетят повече от невежеството, метафорите за държавата, интелектуалната самота и „осребрените души“ навяват усещане за безпътица, но спасение има – и то е в любовта. Защото безсмъртието няма смисъл, ако не можеш да спасиш поне един смъртен човек…

 

След предпремиерната прожекция на филма в рамките на Синелибри 2022 – това беше първият български филм, дал старт на фестивала – на 23 ноември 2022 г. се състоя световната му премиера в рамките на Black Night Film Festival в Талин, Естония. (PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, eдин от най-престижните кинофоруми в нашия регион.) На 24 ноември филмът тръгна в разпространение във всички български киносалони и пожъна забележителен успех.

 

Междувременно „φ1.618“ беше селектиран и в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в

Монреал /Festival du nouveau cinéma 2022/ с номинация за т.нар.  „New Alchemist Award“. Именно на този форум са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс. Една от първите положителни оценки дойде от Изабела Ванини, програматор на FORUM DES IMAGES, според която филмът на Ушев напомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал:

 

„Има невиждани досега сцени, които създават усещането, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да гледам екрана в захлас. Филмът изобилства от идеи, находки и възхитителни анимационни кадри, които, освен всичко друго, са забавни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е удивително пленителна.“

 

Отзивите на публиката и световната критика за „φ1.618“, продукция на Перипетея и Мувименто, са впечатляващи и няма как да не ни радват. Към настоящия момент тече договаряне за още предстоящи международни участия на филма на Теодор Ушев, които ще оповестим допълнително.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *