„Алени платна“ в разпространение от 10 февруари

Приказната романтична драма „Алени платна“ тръгва в регулярно разпространение в България от 10 февруари. Създаден по мотиви от популярната у нас повест „Корабът с алените платна“ на Александър Грин, филмът спечели сърцата на зрители от всички възрастови категории в рамките на последното издание на Синелибри!

Алени платна (Франция, Италия, Германия 2022), оригинално заглавие: L’envol, 100 мин. Жанр: романс, историческа драма. Режисьор: Пиетро Марчело

 

Сценаристи: Пиетро Марчело, Маурицио Браучи, Мод Амелин, Жьоневиев Брисак

 

С участието на: Рафаел Тиери, Жулиет Жуан, Луи Гарел, Ноеми Лвовски, Йоланд Моро и др.

Анотация:

„Алени платна“ проследява еманципацията на една жена в продължение на двайсет години, между 1919 и 1939 г., време на големи изобретения и големи мечти.

 

Рафаел се завръща от бойните полета на Първата световна война в Нормандия, изтощен и накуцващ, само за да научи, че жена му е починала, оставяйки след себе си безпомощно бебе – момиченце на име Жулиет, което той трябва да се научи да обича. За съжаление, жителите на селото не посрещат Рафаел с отворени обятия. Грижовната вдовица Аделин приютява Рафаел и дъщеря му във фермата си и влиза в ролята на майка на Жулиет. Увлечена по музиката и пеенето, едно лято самотната Жулиет среща „магьосница”, която й обещава, че „алени платна” ще я отведат далеч от селото…

 

За книгата

 

„Корабът с алените платна“ е повест приказка, която Александър Грин написва в периода 1916 – 1922 година. Това е трогателната история на малката Асол, която загубва майка си още като бебе. Баща й – морякът Лонгрен, саможив човек, недолюбван от съселяните си – я отглежда съвсем сам. Той изоставя плаването и започва да прави играчки – малки модели на лодки, катери, еднопалубни и двупалубни платноходки, крайцери, параходи, които продава, за да издържа момиченцето и себе си. Един ден, докато отива към близкия град, за да занесе там играчките за продан, Асол среща в гората старец – той й предсказва, че когато порасне, за нея ще дойде принц с кораб с алени платна… „Корабът с алените платна“ е история за непоколебимата вяра в мечтите, за убеждението, че всеки може да сътвори чудо за ближния си, за възвишения блян, че доброто побеждава.

 

Фестивални участия и отличия:

2022 Премиера в рамките на „15-дневка на режисьорите“ на кинофестивала в Кан

2022 Награда за най-добра режисура от Европейския кинофестивал в Севиля

2022 Номинация за награда CineRebels от кинофестивала в Мюнхен

2022 Номинация „Бронзов кон“ за най-добър филм от кинофестивала в Стокхолм

 

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=JY5kAwKkNjk

От 10 февруари 2023 г. „Алени платна“ ще бъде част от програмата на киносалоните в цялата страна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *