Боровец и Созопол са курортите с най-скъпи имоти у нас

В края на миналата година цените на имотите в морските и планинските курорти са достигнали невиждани ива в последните 10-15 години

Тенденцията към силно поскъпване на жилищата в големите градове у нас през миналата година не е подминала и ваканционния сегмент. В някои курорти цените са нараснали с над 25% на годишна база, като ръстът се е ускорил през второто полугодие. В края на 2022 г. цените на имотите в курортите са достигнали невиждани нива в последните 10-15 години, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

„Освен основния фактор за нарастването на цените – високата инфлация – допълнителен стимул за растеж в този сегмент е недостатъчното предлагане. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане през 2022 г., когато много продавачи се изтеглиха от пазара, а успешните туристически сезони подкрепиха задържането на имоти с цел отдаването им под наем при добра доходност“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците остават Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи“, допълва тя.

Доказателство за нарасналия интерес са регистрираните обеми от сделки. По данни на Агенцията по вписванията в Несебър през 2022 г. са вписани повече сделки, отколкото в Бургас. Така районът на Несебър се нарежда на четвърто място в страната по брой сделки след София, Пловдив и Варна.

Боровец е планинският курорт с най-скъпи имоти, а сред летните курорти лидери са Созопол и другите морски курорти на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-ниски са цените на имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.

Цени на апартаментите в планинските курорти

Данните на Bulgarian Properties сочат, че Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там за 2022 г. е 850 евро на кв.м спрямо 770 евро на кв. м година по-рано. През последното тримесечие на 2022 г. са достигнати най-високите нива – 960 евро на кв.м, което представлява 26% ръст на годишна база. Източник: Bulgarian Properties Източник: Bulgarian Properties

Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през 2022 г. През последното тримесечие на 2022 г. средната цена на закупените жилища в курорта е достигнала върхови нива от почти 68 хил. евро.

Средната цена на имотите в Банско за 2022 г. е 555 евро на кв.м, като през последното тримесечие на годината Bulgarian Properties отчита средна цена 685 евро на кв.м. Средната цена на закупените апартаменти достигна близо 50 хил. евро. Това са най-високите цени от 2010 г. насам. Източник: Bulgarian Properties Източник: Bulgarian Properties

В Пампорово са най-ниските цени за имот в планински курорт – там все още могат да се закупят имоти на около 450 евро на кв.м, а средната покупна цена за 2022 г. е около 40 хил. евро.

Цени на апартаментите в морските курорти

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на Bulgarian Properties е достигнала 620 евро на кв.м през 2022 г. Това са невиждани нива от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 115 евро на кв.м, или с 22% спрямо година по-рано. Източник: Bulgarian Properties Източник: Bulgarian Properties

Същата тенденция се наблюдава и при бюджетите за покупка – докато през 2021 г. средната покупна цена на апартаменти в курорта е била около 30 хил. евро, през 2022 г. тя нараства до 40 500 евро. Най-висока цена е достигната през третото тримесечие – 700 евро на кв.м, което се дължи на активния летен сезон. Тогава бюджетите за покупка са надхвърлили 52 хил. евро средна цена.

Свети Влас е със средна цена на закупените апартаменти около 800 евро на кв.м. и средна покупна цена около 50 хил. евро. В Поморие цените са между тези в Слънчев бряг и Свети Влас – средно 730 евро на кв.м и около 46 хил. евро обща цена.

На север особен интерес привлича Бяла и районът между Бяла и Обзор. В Бяла средната цена през 2022 г. е 675 евро на кв.м., а общата покупна цена – 38 хил. евро.

В курортите на север от Варна има по-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена. Там сделки се сключват както на цени между 500 и 600 евро на кв.м., така и на нива между 800 и 1000 евро на кв.м.

В луксозните комплекси между Балчик и Каварна са едни от най-скъпите закупени ваканционни апартаменти в страната. Това са големи апартаменти с директни морски панорами в комплекси с множество екстри като басейни, ресторанти, голф игрища.

Какви жилища са най-предпочитани?

Предпочитанията на купувачите на ваканционни апартаменти са разнообразни както по отношение на типа апартаменти, така и по отношение на ценовия клас и класа на комплексите, наличните екстри и отдалеченост от ски лифтовете и плажа.

 

Когато се закупуват имоти с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища.

Двустайните жилища са най-масово купуваните в сегмента на ваканционните имоти.

И през 2022 г. предимно са се купували обзаведени апартаменти на вторичен пазар. Средната площ на закупените имоти в ски курортите е 70 кв.м, а на тези в морските – около 60 кв.м.

Какво следва през 2023 г.?

В началото на новата година търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива, сочат наблюденията на Bulgarian Properties. Голяма активност се отчита както в планинските, така и в морските курорти.

„Забелязва се лек ръст в предлагането на имоти както на вторичен пазар, така и при новото строителство. То като че ли преживява своеобразен рестарт – довършват се много изоставени сгради, проектират се нови. Това постепенно ще доведе до баланс на пазара, но при по-високи цени, тъй като строителната себестойност е повишена“, коментира Полина Стойкова.

Предимството е, че новите сгради ще отговорят по-добре на изискванията на българските купувачи, а именно таксата поддръжка да е минимална и съпоставима с тази на градските пазари. За да постигнат това, новите проекти ще бъдат за по-малки жилищни сгради без или с минимални допълнителни екстри към тях – озеленяване, детска площадка, контрол на достъпа, допълва тя.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *