Вино 19 Crimes – за ценителите на историята, цифровите технологии и добрия вкус

Когато говорим за колекционерско вино – първото, което ни идва наум са френските вина. Те наистина са премиум клас до „мозъка на костите“. Достатъчно е да споменем само „Шато Мутон Ротшилд“, чиито етикети са рисувани от най-известните художници, като Салвадор Дали, Марк Шагал, Василий Кандински и много други.

През последните десетилетия пазарът на вино се разшири много и излезе извън границите на Европа, предаде репортер на БГНЕС. Много предпочитани са вината от Новия свят – Австралия, Чили и Калифорния са само част от новите дестинации. Производителите от тези страни използват всякакви трикове, за да привлекат вниманието на колекционерите към своя продукт. Вероятно австралийската компания Treasury Wine Estates е стигнала най-далеч със своята колекционерска серия 19 Crimes, която е насочена към поколението на милениалите.

Тя е основана през 2013 г. като международен производител и търговец на вино. През първата си година успява да продаде само 100 000 бутилки – доста малко за напитка, предназначена за масовия пазар. Само след няколко години обаче, след като купува няколко винарски изби, обемът на продажбите ѝ нараства до няколко милиона бутилки. Днес Treasury Wine Estates предлага десетина марки, но 19 Crimes се отличава от останалите.

„Зеленият континент“ на престъпниците

Историята на името на тази колекция е неразривно свързана с историята на Австралия като нация. Дълго време континентът е населяван единствено от аборигени – малки племена бушмени, които се опитват да оцелеят в суровите природни условия на суша и жега. И по принцип Австралия не представляваше особен интерес за останалия свят.

В края на 18 век във Великобритания започва индустриалната революция и преместването на селските маси към градовете. Този процес е свързан и с увеличаване на престъпността. Точно по това време е открит Зеленият континент от Джеймс Кук.

През 19 век Великобритания намира просто и гениално решение как да се справи с престъпността – тя изпраща няколко затворници в Австралия, оставайки ги сами да се справят със суровите условия и да оцелеят сами. В резултат на това между 1788 и 1868 г. 165 000 души са изселени на континента. Затворниците са изпращани в изгнание, ако са извършили поне едно деяние от списък с 19 престъпления.

Ето само няколко от тях: кражба; търговия с крадени вещи; подпалване; кражба на пощенски пратки; незаконен брак; незаконен риболов; кражба на цвята от държавните градини; убийство; фалшификации…

Голяма част от днешното население на Австралия са потомци на… престъпници от Британските острови. . Събитията от 1788-1868 г. са трайно вписани в историята на този континент. На тях е посветено и виното 19 Crimes.

Интерактивни бутилки за поколението на „милениалите“

Всяка от бутилките с 19 престъпления е „украсена“ с портрет на престъпник. Това са истинските хора, които някога са били заточени от Великобритания в Австралия като каторжници. Но има и още една подробност. Производителят пусна специално мобилно приложение, което поддържа технологията за добавена реалност.

Ако насочите камерата към бутилка от 19 Crimes, героят, изобразен на етикета на бутилката, ще „оживее“. Той ще разкаже историята си – за какво престъпление е съден, как е стигнал до Австралия и какво му се е случило на този странен континент. Разбира се, това веднага повиши популярността на 19 Crimes сред т.нар. милениали – родените между 80-те и 90-те години на миналия век, които са обсебени от цифровите технологии. И въпреки че на етикета не е изобразено интелектуално лице, а по-скоро отблъскващи персонажи, все пак си заслужава да го погледнете заради историческата магия.

Вино със защитено географско указание

Говорейки за качествата на 19 Crimes като вино, си струва да споменем, че то е географско – произведено от грозде, отгледано в Австралия. Там също се произвежда, отлежава в специално пренесени бъчви от американски дъб, бутилира се и се изпраща по целия свят. На етикетите винаги се посочва годината на реколтата.

Има четири основни австралийски вина, от които можете да избирате:

19 Crimes – червено, полусухо, произведено от Сира, Гренаш и Мурведр.

The Uprising – червено, полусухо, Шираз, Каберне Совиньон, Гренаш.

Hard Chard – бяло, сухо, Шардоне.

The Banished – червено, полусухо, Гренаш, Сира.

Съществуват и други марки, но тези са най-разпространените.

Заслужава да се спомене и допълнителният колекционерски компонент на виното 19 Crimes. Всяко от гореспоменатите престъпления е отбелязано върху тапата. Коя е тя обаче, можете да видите едва след като отворите бутилката.

Ето защо много хора се стремят да съберат всичките 19 уникални винени тапи с имената на престъпленията, за които британците са били изгонени в Австралия. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *