Всички са изненадани от тази новина за заплатите

Голяма промяна със заплатите настъпва от следващата година. Минималната ще стане над 900 лв.

Причината е новата формула за определянето й, която беше гласувана в последните работни дни на 48-то Народно събрание.

Минималната работна заплата за страната за следващата календарна година трябва да бъде определена в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Средната заплата за декември е 1947 лв., обявиха от НСИ, предаде „Труд“.

За последните две тримесечия на миналата година средната заплата в страната е 1811 лв., показват данните на националната статистика. През първите две тримесечия на настоящата година средната заплата едва ли ще бъде по-ниска като се има предвид повишаването на цените и натискът на синдикатите за вдигане на възнагражденията в предприятията. Освен това минималната заплата от началото на годината беше повишена от 710 лв. на 780 лв., което също допринася за увеличението на средната заплата.

Традиционно най-високи са възнагражденията през декември заради раздаваните коледни бонуси. Обикновено през януари и февруари средната заплата е по-ниска отколкото през декември. Но след това възнагражденията продължават да растат и до юни средната заплата е над нивото от декември на предходната година. Ако новият парламент след изборите не направи промени в Кодекса за труда, минималната заплата за 2024 г. със сигурност ще бъде над 900 лв.

Средната заплата за декември е 1947 лв., като за година нараства с 16,2%, или с 271 лв., показват данните на НСИ. Въпреки този голям ръст хората в страната като цяло са обеднели, защото инфлацията за миналата година е по-висока – 16,9%.

Всеки човек усеща инфлацията различно, защото увеличение на заплатите има във всички сектори на икономиката, но в някои е по-голямо, а в други по-малко. Освен това дори в един и същи сектор в някои фирми са увеличили заплатите значително, а в други няма промяна.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *