В Скопие първи откриха документи за българина Гоце Делчев

Споровете относно самоопределянето на Гоце Делчев се обезсмислят с едно докосване до документите, които са публикувани от проф. Драги Георгиев, съпредседателят от македонска страна на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Преди години самият Драги Георгиев за първи път показа открити от него турски документи от Османския архив в Истанбул. Това са списъци на сраженията на турската войска с четите в Македония. На страница 28 в неговия труд е даден документ за убийството на Гоце Делчев. Там пише следното: име на кааза, в която е станало сражението – Серес; място на сражението – село Баница; вид на четата – бугарска. По-надолу пише името на водача на четата – Делчев.

Драги Георгиев публикува документи, доказващи българския произход на Гоце Делчев

През целия си живот Гоце Делчев се самоопределя като българин. Той дори не използва думата македонец. Македония се използва само, когато става дума за името на организацията. Делчев е възпитаник на българското Военно училище. Той е и български екзархийски учител в Банско.

Гоце Делчев, заедно с Гьорче Петров, е автор на първия устав и правилник на Българските македоно-одрински революционни комитети – така е написано от самия него през 1896 г., когато са създадени уставът и правилникът след първия общ конгрес на организацията, който е проведен в Солун.

Интересен факт е, че този устав и правилник бе публикуван за първи път… в Скопие от тамошния учен проф. Иван Катарджиев. И това става доста години преди да се намери екземпляр в България.

Гробът на Гоце в църквата „Свети Спас“ в Скопие

Сръбските документи от периода между двете световни войни /1919-1939 г./ определят населението в тогавашната Вардарска бановина като българско. Това пише и в докладите на сръбската полиция. Оригиналите на тези документи се намират в Белград, а копията са в архивите в Скопие.

Днес когато отбелязваме 151 г. от раждането на българския революционер Гоце Делчев спорът за етническата му принадлежност е част от 150-годишния насилствен опит за прикриването на миналото, чрез престъпно фалшифициране на документи в услуга на поробителите на Македония. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *