Габровските „Глупаци“ с премиера и национално турне

18 и 20 февруари са премиерните дати на новия спектакъл „Глупаци“ в репертоара на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Сценичната версия на пиесата на американския драматург Нийл Саймън е направена от режисьора Валерия Минева, която работи на габровска сцена за трети път. За този спектакъл тя избра да работи заедно със сценографа Славка Георгиева. Музиката е написана от Ян Руменин, а хореограф на спектакъла е Пламена Пенчева. Автор на плаката е Радослава Боор.

 

В комедията „Глупаци“ ще проследим пътешествието на младия учител Толчински до новото му работно място в градчето Кюленчиков. Там Толчински среща чудноватите си работодатели сем. Зубритски и техните още по-ексцентрични съграждани. Как младежът ще се справи със задачата си да образова местните и красивата София Зубритски? Дали ще успее да премахне определението „глупаци“ от списъка с думи, които ги описват? Все въпроси, на които ще си отговорим, когато гледаме представлението.

 

В ролята на учителя Толчински влиза един от най-младите актьори в театъра – Мартин Димов, а красивата му ученичка София ще бъде изиграна от Виолина Доцева. Останалите осем актьори влизат в ролята на чудатите граждани на Кюленчиков.

 

Нийл Саймън е един от най-именитите щатски драматурзи и сценаристи. Написал е повече от трийсет пиеси и е адаптирал голяма част от тях за големия екран. Номиниран е за наградите „Оскар“, „Тони“ и „Златен глобус“, като печели част от призовете. През 1983 г. преименуват Театър „Алвин“ на Театър „Нийл Саймън“, с което той се превръща в единствения за времето си драматург с театър, кръстен на него приживе. През 1991 г. получава наградата „Пулицър“ за пиесата си „Изгубени в Йонкърс“. Нийл Саймън пише активно до първите години на милениума. През 2018 г. почива от пневмония.

В България едни от най-поставяните негови пиеси са „Странната двойка“, „Жените на Джейк“, „Добрият доктор“, „Слънчево с гръмотевици”, „Луд съм по теб”, „Влюбен за последно” и „Глупаци”.

 

 

„Глупаци“

от Нийл Саймън

 

Сценична версия и режисура – Валерия Минева

Сценография и костюми – Славка Георгиева

Музика – Ян Руменин

Хореография – Пламена Пенчева

Плакат – Радослава Боор

 

Действащи лица:

Леон Толчински /учителя/ – Мартин Димов

София Зубритски – Виолина Доцева

Доктор Николай Зубритски – Димо Сава Димов

Лена Зубритски – Любомира Башева

Граф Грегор Юзекевич – Надежда Петкова

Магистрата – Любен Попов

Снетски /овчар/ – Гордан Коев

Слович /месар/ – Петър Рангелов

Мишкин /пощальон/ – Адриана Димова

Йехна /продавачка/ – Ванина Попова

От следващия месец „Глупаци“ тръгва на турне. Ето и датите на представленията в страната до края на април:

18 и 20 февруари – премиера – Габрово

7 март – Габрово

9 март – Велико Търново

13 март – Бургас

9 април – Габрово

11 април – Смолян

19 април – София

Обиколката на страната ще продължи до края на театралния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *