Градинка в памет на Татяна Лолова ще бъде изградена в столичния кв. “Гео Милев“

„Много градинки и междублокови пространства в цяла София сме облагородявали, но тази градинка буквално спасихме заедно с гражданите и с личното участие на Татяна Лолова.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на символична първа копка на проект за градина „Татяна Лолова“ в столичния кв. “Гео Милев“ по поводът е 89-тата годишнина от рождението на актрисата. На събитието, организирано от кмета на район „Слатина“ Георги Илиев, присъстваха актьори, колеги на Татяна Лолова като директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, Филип Аврамов, Мартин Гяуров, Йоанна Темелкова, Веселин Калановски, журналистът Георги Тошев, нейни близки и познати.

„Успяхме да извървим един нелек път, за да защитим тази зелена площ. През 2018 г. Столичният общински съвет одобри решението. Законовият начин беше да се приеме дарението от собственика на терена и да му бъдат предоставени други такива. Оттук нататък са творчество и идеите на г-н Илиев, които аз подкрепям, включително и финансово, за да може тази градинка да се реализира“ – каза също кметът Фандъкова.

„В градинката ще бъдат изградени също и детска и фитнес площадка, ажурна скулптура със силуета на актрисата и озеленена арка, дървесна и храстова растителност. Това е първата тематична градина, посветена на театралното изкуство в София. Тя ще има сцена, на която местната общност и читалищата наоколо ще могат да се изявяват, и така да поддържаме духа на госпожа Лолова жив“ – каза кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.

„Тази памет, която ние, българите, понякога забравяме, трябва да продължи. От нас зависи да се развива, пази и показва мястото. Надявам се тук да има млади хора, които да се запознаят и да се преоткрият“ – каза Калин Сърменов.

След смъртта на актрисата по инициатива на кмета Фандъкова бе поставена табелка на любимата пейката на Татяна Лолова и Славето в близост с дома им. Тя напомня за едно от обичаните от актрисата места. Предвижда се да бъде направена реплика на тази пейка в новата градинка.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев, като следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Заслужено тя често е наричана Царицата на българската комедия. Изиграла е немалко роли на различни сцени у нас и по света. През 1963 г. комедийната актриса сключва брак със Светослав Светославов, когото тя нарича Славето, и остава с него до смъртта му на 26 декември 2018 г. Татяна Лолова си отиде от този свят на 22 март 2021 г.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *