Дончев за „Магнитски“: Сбъркано е някой отвън да ни казва кой е прав и кой крив

Българските институции са виновни за дадената оценка по „Магнитски“. Няма да навлизам кой кого е наклеветил. Не мисля, че Горанов е бил предупреден, че е в този списък. Лидерът на ГЕРБ със сигурност знаеше. Аз научих в 17 ч., че Горанов е в списъка „Магнитски“. Това заяви пред бТВ Томислав Дончев от ГЕРБ.

Питайте издателя за детайли по случая с Владислав Горанов. Хубаво е да се проверява веднъж, дваж, три пъти. Има по-дълбок прочит. От 15 г. не съм спрял да преподавам. Имам студент, който не се справя добре, ако всички му повтарят как се справя лошо непрекъснато, той няма да има шанс да се поправи, притеснявам се, че с България има опасност да се случи същото. Повече от десетилетие получаваме доклад, който ни укорява в нещо, един списък „Магнитски“, втори списък и т.н. Всички са казали, че сме зле. Другият вариант, се надявам да се случи и да си дадем сметка, че е болезнено да посочваме кое е сбъркано, още по- сбъркано е някой отвън да ни казва кой е прав и кой е крив. Не трябва някой отвън да ни посочва това, а ние като общество и институции трябва да се научим да го правим тук в България.

Попитан дали потенциално е бил неудобен Владислав Горанов, Дончев отговори, че в годините назад са се разделяли с хората, които са постъпвали в разрез със симпатизантите или с обществото, случвало се е да сме се разделяли и с хора без доказани нарушения дори. За разлика от административната работа, в политическия живот за една фигура е важно доверието и когато има дори пукнатина в доверието, се налага да се разделиш с него, това се случва тогава, кой какво е нашепвал в ъгъла, това е неуместно, добави Дончев.

Ако някой по отношение на някоя фигура има съмнение, редно е българските институции да си свършат работата, подчерта Дончев.

За механизма за контрол на главния прокурор, Дончев посочи, че „да очакват, че един текст ще бъде внесен по Коледа и ще получи правно битие месец след това по бързата процедура, е нелепо“. Смисълът на текста за създаването на механизъм за контрол на главния прокурор е в правилната посока. Вчера Крум Зарков каза, че ще продължат да работят по текста, коментира още Дончев.

Един кабинет работещ в къси хоризонти не може да захване нищо съществено и нищо не може да направи. Партиите досега не произвеждат нищо конструктивно. Опитахме всичко. Есента опитахме да търсим съвместимост с партиите, които имат идеологически близки политики. Не се получи, след това опитахме с кабинет непартиен, с опит да успокоим партийните страсти, не се получи. Не знам друга възможна технология. Третата възможна технология е правителство на малцинството. Мисля, че ние не можем да избягаме, трябва да опитаме една от трите технологии. Но това, което зависи от нас е да опитаме България да има разумно отговорно работещо правителство, добави още Дончев. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *