Зарков: Лаура Кьовеши е възложила вътрешен одит на българското бюро на европрокуратурата

/КРОСС/ В структурата на прокуратурата най-отгоре стои главният прокурор. За да няма съмнение за независимостта на главния прокурор, той трябва да дойде извън системата и после да отиде извън системата. Предлагаме съдия с ранг на върховен съдия да извършва това разследване. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването на „120 минути“ по бТВ.

Според него по този начин кариерата на разследващите няма да е зависима от главния прокурор или от Прокурорската колегия на ВСС.

„Когато се внесе обвинение, ще бъде избиран още един върховен съдия, за да има още една линия на контрол“, уточни министърът.

Личността на Иван Гешев не може да се слага контекста, тъй като в случая има принципен проблем с фигурата на главния прокурор, подчерта Зарков. „Настоящият главен прокурор, но и следващите имат интерес да има механизъм, с който периодичните обвинения, с които са засипвани, да бъдат изчиствани. Главният прокурор бива обект на атаки, но той има интерес, за да устои неговия авторитет и този на прокуратурата, да има механизъм, който да отсява всички съмнения“, подчерта служебният министър на правосъдието, уточнявайки, че главният прокурор ще бъде временно отстранен от длъжност, ако срещу него бъде повдигнато обвинение.

Какво би било становището на Конституционния съд може да стане ясно само, ако законът бъде приет и след това предаден на Конституционния съд, заяви Крум Зарков. „Ние в Министерството на правосъдието считаме, че няма основания той да е обявен за противоконституционен. До произнасяне на КС не стигаме, защото законът бе приет само на първо четене“, коментира правосъдният министър.

Относно санкциите „Магнитски“ Зарков посочи, че САЩ и Великобритания нямат доверие в българската съдебна система и затова не могат да предадат информацията, която имат, на България.

„Затова използват тези методи на глобални закони, които защитават техните интереси. Те защитават собствената си финансова система и територия. Въпросът е защо те считат, че нашата правосъдна система не е достатъчно силна, за да се справи сама“, коментира министърът на правосъдието.

Крум Зарков коментира и напусналите представители на българското представителство на европрокуратурата на Лаура Кьовеши от двама български делегирани прокурори, четирима деловодители и двама прокурорски помощници.

„В разговор Лаура Кьовеши сподели, че е възложила вътрешен одит. Ще имаме отговор“, заяви той.

България все още не е изпълнила квотата си от 15 делегирани прокурори, допълни Зарков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *