Земетресенията задълбочават жилищната криза в Турция

Милиони хора, принудени да напуснат домовете си след най-големите земетресения в Турция от един век насам, се насочват към други градове в търсене на подслон, а това се прибавя към жилищната криза, при която наемите вече растат на фона на ускоряващата се инфлация, пише Bloomberg.

Миграцията към съседни провинции в югоизточната част на страната и към големи градове на запад води до ръстове на наемите с 45%, показва изследване на базирания в Истанбул TSKB Real Estate Appraisal.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че около 2,2 млн. души са напуснали 11-те засегнати провинции след земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по скалата на Рихтер на 6 февруари, при които загинаха почти 50 хил. души в Турция и съседна Сирия. Хората, които останаха в района, преживяха още земетресения на 20 февруари.

В големите градове хората, които могат да си го позволят, се стичат към предполагаемо безопасни места като квартал „Бейкоз“ в Истанбул и „Урла“ в Измир на Егейско море.

„Има голямо търсене както на имоти под наем, така и за покупка. Хората, живеещи в смятани за рискови райони, идват в нашите офиси, но няма твърде много налични жилища, особено за наем“, коментира Ахмет Онсов, брокер на недвижими имоти в богато предградие на Истанбул.

„Клиенти се обаждат от центъра на града и от други големи градове, като питат за самостоятелни къщи или апартаменти в ниски сгради“, съобщава Гюнай Левент, брокер, който работи в квартал „Урла“ в Измир.

Собствениците на имоти са започнали да повишават цените в отговор, допълва той.

Лидери на опозицията призовават за забрана на продажбите на жилища на чужденци. Икономическото издание Dunya намекна за таван върху наемите на имоти. Средният наем на жилище вече нарасна със 177% на годишна база преди земетресенията, съобщи изданието, като се позова на данни на компанията за имотни анализи Endeksa.

„Когато дойдем на власт, ще предотвратим продажбите на жилища на чужденци за пет години“, заяви Кемал Кълъчдароглу, ръководител на Народнорепубликанската партия и възможен кандидат на президентските избори тази година.

Лидерът на националистическата Добра партия Мерал Акшенер също призова за забрана, като се позова на „опасността от демографска промяна“ в провинции, граничещи със Сирия, където се намират стотици хиляди бежанци. Средните цени на жилищата в Турция нараснаха с 59% в реални изражения през 2022 г., показват данни на централната банка.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *