Изложбата – „Чапкънов. Алхимикът“

„Блесналите от вълнение очи на Чапа при откриването на изложбата “Чапкънов. Алхимикът“ в Националната галерия – Двореца! Това е най-голямото удовлетворение за труда ни да представим невероятната експозиция по повод 80-годишнината на скулптора.“ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Показани са над 70 творби – собственост на Георги Чапкънов, от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, частни колекционери. Куратори са Иво Милев и Милко Добрев.

Чрез средствата на виртуалната реалност в една от залите е представен най-знаковият за автора проект – монументът, посветен на град София. Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването й, продължил повече от девет месеца през 2020 година, е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов.

Изложбата, ретроспективна по характер, поставя толкова “земното” на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно отграничена структура. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – „небесната премъдрост” София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития на София. “Чапкънов. Алхимикът“ може да бъде разгледана до 14 май 2023 година.

Източник