Мирослав Боршош: През февруари Програма „Професия под лупа“ на Muzeiko запознава децата с професията на археолога

„Програма ПРОФЕСИЯ ПОД ЛУПА на Общински културен институт Научен детски център „Музейко“ ще предложи на 11 февруари интересни занимания за любопитните към историята, древните цивилизации и отминалите епохи деца. Изданието е посветено на Деня на археолога, който се отбелязва на 14 февруари“ – анонсира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

„Професия под лупа“: Археологът: По стъпките на древните цивилизации“ ще предложи в съботния ден различни активности, подходящи за деца над 8-годишна възраст. Миналото ще оживее пред очите на малчуганите. Те ще се срещнат с археолога д-р Георги Иванов от секция „Тракийска археология“ към Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките. Чрез интерактивни занятия ще научат любопитни факти за професията и ще се докоснат до находки от кариерата на д-р Иванов и неговите колеги. Виртуална разходка из дебрите на Черно море ще им покаже тайни от морското дъно, потънали кораби и ще разкаже как са се съхранили така добре през годините.
Децата ще научат какви находки търсят археолозите, какви инструменти използват и дори самите те ще потърсят артефакти. В „Научни истории: В търсене на артефакти“ участниците ще се гмурнат на дъното на Черно море за открития в потъналия кораб.

Програма „Професия под лупа“ се провежда в Общински културен институт Научен детски център „Музейко“ всяка втора събота на месеца. Програмата се реализира с цел да ориентира децата над 8-годишна възраст за кариерно развитие в научната сфера. През март „По следите на динозаврите“ ще поведе палеонтологът д-р Дочо Дочев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Подробности за „Професия под лупа“ и останалите инициативи на „Музейко“ ще намерите на https://www.muzeiko.bg/bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *