От тази есен: Учениците от 11 и 12 клас ще имат часове по военно обучение

/КРОСС/ По 5 часа военно обучение ще имат учениците в 11-и и 12-и клас от следващата учебна 2023/2024 г. Това предвижда проект на наредба за обучение на български граждани за защита на отечеството, информира „24 часа“.

Военното обучение ще се провежда в часа на класа. То ще започва след 1-ви декември на съответната учебна година и ще продължава до края й. Обучението на учениците ще се провежда в присъствието на класния ръководител, военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, както и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които са преминали специална подготовка за обучение на ученици.

Програмата за учениците от 10-и клас предвижда те да усвоят основни знания и умения като оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм, а също и защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

В програмата на 11-и клас пък е предвидено да се изучава историята и настоящето на въоръжените сили на България, техните мисии и задачи, както и участието им в операции и мисии извън територията на страната. Освен това те ще учат и за същността, целите и задачите на резерва, ще се запознаят с въоръжението, екипировка на военните и начина за прием на военна служба и на служба в резерва.

Всеки записал специалност „Офицер от резерва“ във висше военно училище пък ще плаща по-ниска семестриална такса, за да довърши гражданската си специалност в цивилен университет, гласят още предложените промени.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *