Строителството в ЕС и еврозоната се е свило неочаквано през декември

Производството в строителния сектор в еврозоната неочаквано е намаляло с 1,3% през декември на годишна база и с 0,4% в ЕС, след като през последните месеци растеше стабилно и в двете зони, показват сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани в понеделник.

Средната годишна продукция в сектора за цялата 2022 г. обаче е нараснала – с 2,3% в зоната с единна валута и с 2,6% в целия ЕС.

На месечна база все още се регистрират сериозни колебания. Строителството в еврозоната се е свило с 2,5% през декември миналата година спрямо предишния месец, а в Европейския съюз (ЕС) – с 2%. През ноември производството в сектора спадна с 0,1% и в еврозоната, и в ЕС.

Месечно сравнение

Гражданското строителство се е свило с 4,0%, а сградното строителство – с 2,3% в еврозоната през декември. Що се отнася до ЕС, спадовете са съответно от 2,4% и 2,0%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад в строителното производство бележи Германия (-8,0%), Австрия (-7,6%) и Полша (-3,8%). Най-сериозно увеличение пък е регистрирано в Словения (10,6%), Словакия (9,5%) и Швеция (4,3%).

В България спадът от ноември (-0,7%) се задълбочава през последния месец на годината до -1,7%. На тримесечна база страната успява да обърне тенденцията от предишното тримесечие, когато записа понижение от 1,1%. За последните три месеца на годината на тримесечна база е отбелязан минимален ръст от 0,1%.

Годишно сравнение

През декември в еврозоната гражданското строителство записва понижение от 1,5%, а сградното – от 0,6%. В ЕС сградното строителство отново бележи спад – от 0,9%, но гражданското строителство се увеличава с 0,6%.

Сред страните членки с налични данни най-големият годишен спад в строителството се наблюдава в Германия (-8,2%), Испания (-6,3%) и Австрия (-6,0%). Най-сериозен ръст записват Словения (74,5%), Румъния (18,4%) и Нидерлания (4,9%).

След два месеца на увеличение строителното производство в България се свива през декември с 4,3%. За последните три месеца на годината спрямо същия период на 2021 г. също е отбелязан спад, макар да се забавя спрямо предишното тримесечие – -0,3% спрямо -0,8% през периода юли-септември.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *