„Часът на Армагедон“ с Антъни Хопкинс гледаме на 27-ия „София филм фест“

Сценаристът-режисьор Джеймс Грей дебютира преди три десетилетия във Венеция с „Малката Одеса“, за който бе удостоен със „Сребърен лъв“ за режисура. Следващите му четири филма неизменно са номинирани за „Златна палма“ в Кан, а хитът „Към звездите“ с участието на Брад Пит получи номинации за „Златен лъв“ и „Оскар“ през 2019 г. Премиерата на най-новата му творба – „Часът на Армагедон“, бе отново в Кан, където получи отлични отзиви и овации.

„Краят на една ера поставя началото на всичко…“ Джеймс Грей разказва дълбоко лична история, вдъхновена от собственото му детство, посветена на порастването и на силата на семейните отношения; чрез връзката на младия Пол с неговия дядо Арън (в ролите са 14-годишният Банкс Репета и легендарният Антъни Хопкинс) и с родителите му (силни изпълнения на Ан Хатауей и Джеръми Стронг) са пресъздадени поколенческата разлика в стремежа към заветната „американска мечта“ и социално-политическите промени през 80-те години на ХХ век. „Часът на Армагедон“ е морална драма, изобличаваща лицемерието, която се фокусира върху сложните въпроси за расовите и класовите различия“, пише „Vanity Fair“, а „Entertainment Weekly“ определя филма като „триумф“.

Ще имаме удоволствието да видим новия филм на Джеймс Грей на 27-ия „София филм фест“, научи ДУМА от Светлана Дамянова от пресофиса на фестивала.

 

„Корсаж“ – реж. Мари Кройцер Снимки „София филм фест“

С наградата за най-добро актьорско изпълнение (поделена) за Вики Крипс в най-новия филм на Мари Кройцер „Корсаж“, представен премиерно в престижната програма „Особен поглед“ на Кан, филмът обикаля над 50 фестивала в цял свят и пренася хиляди зрители назад във времето на австро-унгарския император Франц Йосиф и неговата темпераментна съпруга – императрица Елизабет. Кройцер, която е и сценаристка на филма, изгражда заедно с Крипс уникален образ на силна жена, която прилага страст и смелост в отстояване на себе си. Филмовите критици са единодушни във възторга си от превъплъщението на актрисата – международната преса е изпълнена с оценки като „откровение“, „сензация“, „превъзходно“, „брилянтно“, „дръзко“, „зашеметяващо“. „Корсаж“ е една от петте творби, номинирани за БАФТА в категорията „Филм на език, различен от английския“. Ще го видим в София през март.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *