10 години затвор за млада иранска двойка

Ирански съд издаде присъди от по 10 години затвор на млада двойка, която танцувала пред една от главните забележителности на Техеран, съобщиха активисти, цитирани от АФП.

Астияж Хагиги и годеникът ѝ Амир Мохамед Ахмади, и двамата на 20 години, са били арестувани в началото на ноември, след като видеоклип, на който те танцуват романтично пред столичната кула Азади, се разпространява като вирус в местните социални медии.

Хагиги не носеше забрадка в разрез със строгите правила на ислямската република за жените, а на жените също така не е позволено да танцуват на обществени места в Иран, камо ли с мъж.

Революционният съд в Техеран ги осъди на по 10 години и 6 месеца затвор, както и на забрана за ползване на интернет и напускане на Иран, съобщи базираната в САЩ информационна агенция „Активисти за човешки права“ (HRANA).Двойката, която вече е имала последователи в Техеран като популярни блогъри в Instagram, е осъдена за „насърчаване на корупция и публична проституция“, както и за „събиране с цел нарушаване на националната сигурност“, допълват американски правозащитници.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *