Netflix забранява споделянето на пароли в още четири държави

Netflix разшири обхвата на ограниченията си за споделяне на пароли в Канада, Нова Зеландия, Португалия и Испания.
Потребителите в тези страни вече ще трябва да плащат, за да могат да предоставят достъп до акаунта си на хора, с които не живеят под един покрив, съобщава CNN и припомня, че подобни правила бяха изпробвани в Латинска Америка миналата година.
Съгласно новите изисквания абонатите на плановете Standard или Premium на Netflix ще могат да доплащат и да получават правото да споделят акаунтите си с до двама души извън тяхното домакинство.
Таксата на различните пазари варира между пет и седем долара.
Netflix започна да въвежда промяната миналата година в Чили, Коста Рика, Перу, Аржентина, Доминиканската република, Салвадор, Гватемала и Хондурас. Компанията планира да въведе новите правила „в по-широк мащаб“ още преди март, се казва в писмо до акционерите ѝ миналия месец.
Стрийминг гигантът, който миналата година претърпя сериозни загуби на абонати, обяви в блога си, че споделянето на пароли е навредило сериозно на приходите му и е ограничило

способността му да инвестира в ново съдържание. По негови оценки повече от 100 млн. домакинства по света споделят един акаунт.

„През последната година проучвахме различни подходи за справяне с този проблем в Латинска Америка, а сега сме готови да ги въведем в по-широк мащаб през следващите месеци, започвайки от днес в Канада, Нова Зеландия, Португалия и Испания“, се казва в позиция на Netflix.

Компанията в продължение на няколко години си затваряше очите за споделянето на пароли, посочва CNN, като добавя, че в един момент това е довело до объркване сред потребителите относно това „кога и как“ могат да споделят акаунтите си.
Като част от последните промени потребителите в четирите държави ще бъдат помолени да зададат „основно местоположение“, което гарантира, че всички членове на домакинството гледат от един и същи акаунт. Новата страница „управление на достъпа и устройствата“ ще позволи на членовете да контролират по-лесно кой има достъп.
Потребителите все още ще имат достъп до акаунтите си от своите таблети или телефони, или от нови телевизори, когато пътуват, заявяват от Netflix и добавят, че въз основа на опита в Латинска Америка очакват част от потребителите да прекратят абонаментите си след въвеждането на промените.
Миналата година акциите на Netflix се сринаха с повече от 50% заради опасения за умора от абонаментните стрийминг услуги и засилената конкуренция от страна на компании като Disney и Apple.
През 2022 г. Netflix генерира над половината от приходите си извън САЩ, така че винаги когато доларът губи стойност, международните продажби и приходите на компанията получават тласък, след като бъдат преизчислени обратно в американската валута. Това е и едн от причините от началото на годината компанията да отчита ръст на акциите си от 24% от началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *