По-евтино ли са живели българите при соца

В различи моменти, с повод и без повод, се появяват публикации в социалните мрежи, в които с претендиращи за архивни сметки от времената на социализма, се защитава тезата, че тогава българите са живели по-добре. Това включва и по-евтино.

 

Психолозите и други специалисти имат обяснения за този феномен, които включват и това, че обичайно това време съвпада с детството или младостта на твърдящите, че животът им тогава е бил по-хубав, а цените – в стотинки.

 

Сигурното е, че досега не е имало научно изследване, което да покаже стойността на различни стоки към днешна дата или като процент от доходите. Почти напълно готово е такова изследване, направено от преподаватели от Софийския университет. За изненада и на самите тях някои цени по време на социализма са по-скъпи, когато се види днешната им стойност, отколкото самите те са допускали. Това разказа пред „Дневник“ ръководителят на проекта Мартин Иванов, историк.

Как екипът успява да пренесе цените от онова време днес четете тук.

Авторите на проекта напомнят и това, че при социализма цените са изкуствено потискани, а други не е можело просто да бъдат купени, а се е чакало по списък – какъвто е случаят с автомобилите.

 

Сред находките на участниците в проекта е сметка от ресторант на Нова година в Дряново от 1978 г. Тя е за 12.24 лв. при средна заплата тогава от 157.25 лв. или 7.8% от нея. В днешни пари би била 92.10 лв. Към 2020 г. средната заплата е 1390.58 лв. или новогодишната сметка е 6.6% от нея.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *