Alibaba тества изкуствен интелект, подобен на ChatGPT

/КРОСС/ Китайската група „Алибаба“ (Alibaba) съобщи вчера, че разработва подобен на „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT) изкуствен интелект, който понастоящем е във фаза на вътрешно тестване, предаде Ройтерс.

Поддържаният от „Майкрософт“ (Microsoft) чатбот „ЧатДжиПиТи“, който може да генерира статии, есета, вицове и дори поезия като отговор на въведен от потребителя въпрос или текст, е признат за най-бързо растящото потребителско приложение в историята, откакто бе пуснат през ноември.

Изявлението на „Алибаба“ следва публикуваната във в. „21-ст сенчъри хералд“ информация, че гигантът в онлайн търговията разработва диалогов робот, който наподобява „ЧатДжиПиТи“ и служителите могат да го тестват. „Алибаба“ отказа да коментира информацията във вестника.

„Като технологичен лидер ще продължим да инвестираме в превръщането на авангардни иновации в приложения с добавена стойност за клиентите ни, както и за техните крайни потребители чрез облачни услуги“, каза говорител на „Алибаба“. След пускането на „ЧатДжиПиТи“ в края на ноември другите технологични компании са конкурират да разработват подобни инструменти.

Междувременно рекламният клип, показващ възможностите на новия изкуствен интелект на Google постигна обратен ефект и понижи акциите на корпорацията със 7%. Причината за това е, че във видеото чатботът дава грешна информация, пише Би Би Си. В промоционалния клип чатботът Bard на Google бе помолен да обясни на деветгодишно дете за открития от космическия телескоп „Джемс Уеб“. Той отговаря, че телескопът е първият, който прави снимки на планета извън слънчевата система на Земята. В действителност първата снимка на екзопланета е дело на „Европейския много голям телескоп“ през 2004 г. „Защо не проверихте фактите на този пример, преди да споделите видеото?“ Крис Харисън, сътрудник в Нюкасълския университет. Понижаването на акциите е свалило общо 100 милиарда долара от цената на компанията майка на Google – Alphabet.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *