Ангел Ангелов: „Добрите взаимоотношения и ясната цел винаги водят до позитивни резултати“

Днес ще ви представим едно момче, което не спира да сбъдва мечтите си. Израснал в малкото китно градче Етрополе, работил в Америка и избрал да се реализира в родината си и да е близо до семейството и приятелите си. Трудностите по стълбичката на успеха не го сломяват, а още повече го амбицират да изгради в себе си борбен характер, да възпита постоянство и да не забравя кой е и от къде е тръгнал. Усмивката не слиза от лицето му щом се захване за работа. Обича работата си и не спира да мечтае. Обича природата и усещането, че си на върха. Може би и затова любимите му места са Лос Анджелис, Калифорния и Тихия Океан, а любимата му книга е поредицата на Хари Потър. В свободното си време обича да рисува и още от дете е участвал в различни изложби. Страстта му е баскетбола, без който не може да диша. Запознайте се с Ангел Ангелов и неговата невероятна история на успеха!

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Много динамичния пазар на труда в момента позволява на младите и амбициозни специалисти в България, да се реализират в сфери, в които се чувстват полезни и успешни. България всъщност, по мое мнение, се оказва и една от държавите, които са с най-добър баланс между качествено на живот и работата. Тук успявам да се концентрирам както над развитието на кариерата си, така и над нещата, който обичам да правя извън работа. Връзката със семейството и приятелите е основна и възможността да прекарвам достатъчно време с детето и жена си е нещо, което ме прави щастлив, съответно по-продуктивен, когато става въпрос за работа.

г-н Ангел Ангелов

В момента сте продуктов мениджър, какви предизвикателства срещате?

– На позицията Продуктов Мениджър съм от едва 2 години. Предизвикателствата с които се сблъсквам, са от всякакво естество. В момента съм част от вътрешния IT екип на една от най-големите банки в Европа. Преминаваме през най-голямата трансформация в историята на организацията и динамиката е невероятна. Състои се не само от подновяване на технологиите и съответното физическо оборудване, а и от смяна на нагласата и начина на работа на всички служители. Имам колеги, които са в организацията повече от 30-40 години и може да си представите как се отразява подобна грандиозна промяна на тях.

Какво сте работил преди?

– Израствайки в малък, провинциален град, съм работил най-различни неща, които са възпитали в мен постоянство и упоритост. Работил съм в строителството, като общ работник, в интернет клуб и много други. По време на студентството, при пътуванията до Щатите, съм работил като спасител на басейн, помощник в почистването на огромни хотели, помощник в ресторант, помощник сервитьор и куп други интересни неща. Колкото и странно да звучи, това е периода от живота ми, в който наистина съм се научил на старание, постоянство и методичност в работата. Тук съм възпитал в себе си неуморното желание за постигане на добри резултати, защото ако сам не харесваш резултата от свършената работа, едва ли някой друг би го харесал.

В последствие, на по-зряла възраст, стартирах своята IT кариера с поддръжката на webhosting, продажби на антивирусен софтуер, техническа поддръжка на облачни решения на Microsoft и много други и така до днес – Продуктов Мениджър на ИТ услуга.

Лесно ли е да си успешен в България?

– Не бих казал, че е лесно да бъдеш успешен нито в България, нито където и да било по света. Важно е обаче да имаш цели и да се бориш за тяхната реализация. Когато човек има ясна идея какво иска да постигне и не мързелува по пътя към това, а целенасочено върви напред, независимо от множеството трудности, то успеха неминуемо е там. Успехът е нещо много субективно и въпреки, че аз не се смятам за успял човек, мога да оценя всичко добро, което ми се е случило до сега. Доволен съм, че когато сутрин се събудя и тръгна към офиса или седна на стола в домашния ми офис, го правя с желание и знаейки, че въпреки предизвикателствата ще имам един, ползотворен и забавен ден в компанията на много умни, перспективни и много амбициозни хора.

Живял сте и в Америка, защо избрахте да се завърнете и разкажете малко повече за престоя си там?

– Винаги съм мечтал да посетя Щатите, още от малко момче и когато това се осъществи, беше невероятно. Усещането, че съм постигнал тази си мечта, естествено с подкрепата на моите родители, беше неописуемо. Бил съм в Америка три пъти на студентски бригади, като последният път прекарах около година с работна виза, предоставена от един от работодателите ми там. Колкото и невероятно да беше всичко в Америка, винаги съм искал да се прибера в родината. Както много хора казват, колкото и добре да успееш да се интегрираш в една чуждестранна държава, ти винаги ще си чужденец в нея. И така в един прекрасен, слънчев Калифорнийски ден, взех съдбоносното решение да се прибера и да започна живота си на ново в България.

Помага ли ви това, че сте живял в чужбина в работата ви с чужденци?

– Със сигурност! Освен усъвършенстването на боравенето с английски или какъвто и да било чужд език, сблъсъка с културните различия и порядки на други народи е невероятно предимство. Помага в постигането на по-лесна комуникация и повишаването на емпатията при взаимоотношенията с хора от други държави и култури.

Коя е следващата стъпка, към която се стремите?

– В момента се стремя към успешно завършване на трансформацията, от която съм част. Стремя се да допринеса с адаптирането на новостите и предизвикателствата, които носят те. В кариерно отношение, бих искал да се усъвършенствам като Продуктов Мениджър, пък както често казват Американците, само „небето е лимита“ и времето ще покаже.

Какво бихте посъветвали младите, които не вярват, че могат да се реализират в родината?

– В момента в България сме свидетели на невероятен бум в търсенето на млади и перспективни кадри. Всеки, който е решен да се реализира, има възможност да го направи. Предимството, пазара на труда да е толкова динамичен, е че всеки, който има качества и амбиции, има възможност да се реализира.

Никога не трябва да подценяваме България като страна за реализация, защото наред с ясните за нас недостатъци има и много предимства, а най-голямото е, че сме си вкъщи!

Кой е добрият пример, който искате да дадете?

– Иска ми се, да покажа, че когато човек е човек и е целеустремен, нищо не може да го спре. Трудности ще има винаги, но добрите вътрешноекипни взаимоотношения и ясната цел винаги водят до позитивни резултати.

Автор: Сибила Кусева