Без паника: Deutsche Bank няма да е следващата Credit Suisse

Акциите на Deutsche Bank се понижиха в края на седмицата, а разходите за застраховане срещу неизпълнение на задълженията нараснаха, след като германската финансова институция беше обхваната от паника за стабилността на европейския банков сектор.

Анализатори и икономически експерти обаче недоумяват защо банката, която е реализирала 10 последователни тримесечия на печалба и може да се похвали със силни капиталови позиции и платежоспособност, се превърна в следващата мишена на пазара, който изглежда е в режим „търси и унищожавай“, пише в анализ по темата CNBC.

Спешното спасяване на Credit Suisse от страна на UBS след фалита на Silicon Valley Bank в САЩ предизвика опасения сред инвеститорите, които се задълбочиха още повече след последвалото затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ.

Централните банки и регулаторните органи смятаха, че сделката за спасяване на Credit Suisse, сключена с посредничеството на швейцарските власти, ще спомогне за успокояване на тревогите на инвеститорите относно стабилността на европейските банки.

Но трусът в 167-годишната институция и нарушаването на правилата за йерархия на кредиторите създадоха паника на пазара и ескалираха очакванията, че сделката няма да бъде достатъчна за овладяване на напрежението в сектора.

Когато цифрите говорят, скептиците мълчат

Deutsche Bank премина през преструктуриране на стойност няколко милиарда евро през последните години с цел намаляване на разходите и подобряване на рентабилността. През 2022 г. кредиторът регистрира годишна нетна печалба в размер на 5 млрд. евро (5,4 млрд. долара), което е със 159% повече от предходната година.

Коефициентът му CET1 – мярка за платежоспособността на банката – възлезе на 13,4% в края на 2022 г., докато коефициентът му на ликвидно покритие беше 142%, а коефициентът на нетно стабилно финансиране – 119%.

Цифрите са категорични – няма основателна причина за безпокойство относно платежоспособността или ликвидната позиция на банката.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви на пресконференция в Брюксел в петък, че Deutsche Bank е „цялостно реорганизирала и модернизирала своя бизнес модел и е много печеливша банка“, като добави, че няма основание да се спекулира с нейното бъдеще.

Не е чак толкова страшно

Компанията Autonomous, дъщерно дружество на AllianceBernstein, отхвърли опасенията на скептиците с аргументите, че те са „добре известни“ и „не е чак толкова страшни“, посочвайки „стабилните капиталови и ликвидни позиции“ на банката.

„Нямаме опасения относно жизнеспособността на Deutsche Bank. За да бъдем пределно ясни – Deutsche Bank НЕ Е следващият Credit Suisse.“, заявиха стратезите на Autonomous Стюарт Греъм и Леона Ли.

За разлика от изпадналия в затруднение швейцарски кредитор, те подчертаха, че Deutsche Bank е „стабилно печеливша“, а Autonomous прогнозира възвръщаемост на материалната балансова стойност от 7,1% за 2023 г., която ще нарасне до 8,5% до 2025 г.

„Нов и интензивен фокус“ върху ликвидността

Според JPMorgan сривът на Credit Suisse се свежда до комбинация от три причини.

Това са „поредица от управленски провали, които са подкопали доверието в способностите на ръководството“; труден пазарен контекст, който е възпрепятствал плана за преструктуриране на банкат  и „нов и интензивен фокус на пазара върху ликвидния риск“ след фалита на SVB.

По време на срива на SVB Credit Suisse вече беше в центъра на вниманието заради ликвидната си позиция и през четвъртото тримесечие на 2022 г. беше претърпяла масивни изходящи потоци, които все още не бяха обърнати, допълват анализаторите.

JPMorgan не е категорично убеден дали безпрецедентният отлив на вложители в Credit Suisse, е натрупан от само себе си след фалита на SVB или е продиктуван като защитна реакция след паниката на пазара и „липсата на увереност от ръководството“.

„Всъщност, ако има нещо, което вложителите могат да научат от събитията през последните няколко седмици, както в САЩ, така и в Европа, то е колко далеч ще стигнат регулаторите, за да гарантират, че вложителите са защитени“, подчертават от JPMorgan.

„Каквото и да се случи, поуката за инвеститорите е ясна – в доверието е от ключово значение, независимо дали произтича от пазарния фон като цяло или от способността на ръководството да осигури повече прозрачност на мерките за ликвидност.“, категорични са анализаторите.

Припомняме, че акциите на Deutsche Bank продължиха низходящия си ход в продължение на три последователни дни в края на седмицата, след резкия скок на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) – своеобразна „застраховка“ срещу риска от неизпълнение. Това подхрани опасенията относно цялостната стабилност на европейските банки, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Акциите на Deutsche Bank, които загубиха една пета от стойността си този месец, спаднаха с 3,2% при затварянето на борсата в петък (24 март), докато суаповете за кредитно неизпълнение на банката се поскъпнаха до 173 базисни пункта спрямо 142 базисни пункта през предишния ден, по данни на „Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс“ (S&P Global Market Intelligence). Това беляза най-голямото еднодневно покачване на суап книжата в историята на Deutsche Bank, сочат данни на Refinitiv.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *