Борбата на властта с цените продължава чрез нови наредби

Пускаме за публично обсъждане наредбата, която осигурява проследимост по цялата верига – за качеството, количествата и за цените на храните включително, съобщи пред Нова телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев. „Това означава, че всяка продукция, която влезе в държавата, ще се декларира – който я внася в държавата и е първи търговец, който я пуска на пазара, трябва да декларира, че я пуска. Всеки следващ трябва да декларира в този софтуер количества и цена до крайния потребител, докато влезе в магазинната мрежа“, обясни министърът. Ако има лоша храна и има сигнал от международните институции, земеделското министерство трябва да я изтегли за 24 часа, припомни той.

„Събираме всичко на едно място и на практика, ако заработи този регистър, мога да ви кажа до последния килограм къде в коя мрежа е отишла продукция и каква е структурата на целия пазар“, разясни министърът. Той каза, че по този начин институциите ще имат информацията и ще я проверяват от името на потребителя.

Предстои една друга наредба. Тя ще даде конкретика по отношение на нелоялните търговски практики, съобщи министърът. „Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да изясняват пред КЗП и КЗК този по-голям марж“, каза Гечев.

Вече е готов сайтът за сравнение на цените на продуктите в хранителните вериги, обяви по-късно вицепремиерът Христо Алексиев след заседанието на служебния кабинет. Алексиев каза, че търговските вериги били склонни да публикуват своите цени на информационната платформа. Това ще доведе до много по-голяма прозрачност, убеден е вицепремиерът по икономическите въпроси. Ще има и предвидимост, а хората ще имат данни къде какви са цените. Сайтът ще бъде представен утре.

От следващата седмица търговците ще трябва да започнат да публикуват своите цени. Сайтът ще дава информация за около 50 продукта, като ще се публикуват най-ниските цени, а не тези в промоция. Ще има санкции за търговци, които подават невярна информация към сайта. Инициативата е доброволна.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *