България е на шесто място в Европа по брой проптех решения

Проптех (имотни технологии – бел. ред.) решенията в България към началото на 2023 г. са 240, като в този брой не се включват компании с чуждестранен произход, включително такива, които имат звена за научноизследователска и развойна дейност у нас или оперират на нашия пазар. По брой проптех решения България се нарежда на шесто място сред 32 страни в Европа.

Това показват данните от петия доклад Bulgaria & CSEE: PropTech Mapping Report, подготвен от PropTech Bulgaria, който анализира проптех индустрията в България и в страните от Централна и Югоизточна Европа.

На европейско ниво водещите страни по брой прортех решения са Германия, Великобритания, Франция, Испания и Швейцария.

32 на сто от българските проптех решения обслужват жилищни активи, след това се нареждат компаниите, които предоставят решения на ниво град (18%). Проптех решенията, които покриват едновременно жилищни и бизнес имоти, са 14 на сто, а тези, които обслужват всички класове активи, са 13%.

Любопитното е, че България е водеща държава в Европа заедно с Германия по брой решения в областта на умните градове, умните сгради и умните домове. Страната ни е на първо място на Стария континент и по брой проптех решения в областта на управлението на водите, като изпреварва Финландия и Холандия.

България е на четвърто място в Европа по дигитални решения за индустриалния клас недвижими имоти след Германия, Австрия и Полша, сочат още данните от доклада.

Резултатите се основават на близо 5000 европейски проптех компании, които към началото на февруари 2023 г. съставляват 93,5% от всички съществуващи такива технологични решения в Европа.

Целта на доклада е да покаже наличните проптех решения в наблюдаваните страни – България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, и да ги съпостави с търсенето от традиционната строителна и имотна индустрия, показвайки свободните пазарни ниши.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *