Век след подвига във Виена, Менча Кърничева възкръсва в пиеса

Близо век след подвига си във Виенския Бургтеатър, голямата българска революционерка Менча Кърничева възкръсва в пиеса на д-р Живко Гелев, предаде репортер на БГНЕС.

Пиесата е озаглавена „Мария“.

На 8 май 1925 г. в Бургтеатър по време на представление Кърничева убива една от най-зловещите фигури и враг на македонското българско освободително движение Тодор Паница – убиецът на легендарните Борис Сарафов и Иван Гарванов. Менча Кърничева е родена в Крушево през 1900 г. След атентата тя се жени в София за Иван /Ванчо/Михайлов, с когото живее до смъртта си в Рим през 1964 година. Менча Кърничева е сравнявана с Шарлот Корде и Жана Д ‘ Арк.

Автор на пиесата е големият български журналист Живко Гелев, който е родом от Скопие, председател на Македонското студентско дружество „Вардар“ между двете световни войни, а след 1945 година трайно се установява в САЩ, където работи във вестник „Трибуна“, орган на Македонската патриотична организация /МПО/. Живко Гелев предава лично на Иван Михайлов пиесата „Мария“ в края на 60-те години на миналия век, само няколко години след като Менча Кърничева е починала.

Тя излиза от печат днес благодарение на издателство „Орбел” и Цанко Серафимов. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *