Виви Василева дебютира с Радиосимфониците

„Оракул“, концерт за перскусии от каталунския композитор Ориол Крушен, ще звучи премиерно в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин на 10 март от 19 ч. в зала „България“. Той е посветен на блестящата българска перкусионистка Виви Василева (наскоро отличена с престижната награда „Бърнстейн“), която ще бъде солистка на сцената. За нея това изпълнение е дългоочакван дебют с Радиосимфониците. В соловата партия ще звучат 20 различни ударни инструмента, част от които са етно. Ефектен контраст на „Оракул“ ще бъде втората „френска“ част на концерта. Ще прозвучат „Благородни и сантиментални валсове“ от Равел, препращащи в изисканата атмосфера на Париж от началото на XX век, знаменитият „Танц на смъртта“ от Сен-Санс и не по-малко известната му „Вакханалия“ от операта „Самсон и Далила“, научи ДУМА от Катя Василева, ръководител комуникации на Българското национално радио.

Виви Василева е най-малката сестра на виртозния цигулар Васко Василев, а нейната сила са перкусиите. Миналата година тя беше изненадата за публиката в концерта на брат си на стадион „Юнак“ и обра овациите с емоционалното си изпълнение на българска фолклорна песен.

Родена в Германия, в семейството на цигуларите Петър и Красимира Василеви, Виви расте сред репетиции, концерти и турнета. Съвсем естествено се впуска професионално в това поприще, избирайки инструмент, който е нетипичен за цялото семейство цигулари – перкусиите. Има пълната подкрепа на музикалната си фамилия и на своя приятел Лукас Кампара Джиниз (който свири на китара), а баща й Петър е не само най-големият й почитател, но и активен помощник в професионалните дела. С по-големия си брат Васко си сверява часовника за големите проекти и предизвикателства в музиката.

Започнала професионалните си уроци през 2004 г. при Клаудио Естай (солист-перкусионист в Мюнхенската опера), Виви Василева навлиза в света на музиката с бързи крачки и много скоро става лауреат на авторитетни международни конкурси. Още 13-годишна печели Първа награда на известния немски конкурс „Jugend musiziert“ и става най-младият член на Bundesjugendorchester. На 15 години издава първия си диск, благодарение на Баварското радио, а на 16 е приета за студентка в Hochschule fur Musik und Theater в Мюнхен, където се дипломира с бакалавърска степен при проф. Петер Садло и Раймонд Курфс. Следват награди на интернационалния маримба конкурс в Париж, Нюрнберг, Инголщат. На 63-ия ARD Wettbewerb печели двете специални награди за извънредните си постижения като най-младата семифиналистка, а през 2016 г. е удостоена с Първа награда за собствена композиция в конкурса „Kulturpreis den Kulturkreis Gasteig Munchen“.

Освен авторски композиции, Виви Василева изпълнява много нови произведения, създадени специално за нея. Импровизира цялата филмова музика в известния филм на Петра Вагнер „Zu nah“. Виви експериментира успешно с различни камерни музикални състави, сред които е и Виви Василева квартет. Концертира в Бразилия, Испания, Украйна, Португалия, Алжир, Полша. Солистка е на Музикалния фестивал Райнгау, Европейските седмици в Пасау, Gasteig фестивал в Мюнхен, Schleswig – Holstein Festival. Дебютира в две от най-престижните зали в Германия – в голямата зала на Филхармонията на Елба в Хамбург и в голямата зала на Берлинската филхармония. Гостувала е на българските фестивали „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Аполония“ в Созопол, „Дни на класиката в Балчик“.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *