Възпоменателна монета ще отбележи 100 години Български олимпийски комитет

От 20 март Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „100 години от основаването на Българския олимпийски комитет“, съобщи централната банка. С нея се отдава признателност на хората, работили за организацията, която изпраща българските спортисти на олимпиадите.

Цената на сребърната монета ще се предлага за 132 лева, тиражът ѝ е 5 хиляди броя. Автор на художествения проект е Светлин Балездров.

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а под нея е изписана номиналната стойност „10“. Освен цифрите има стилизиран стадион и лекоатлетическа писта, а от двете им страни са изписани годината на емисията „2023“ и думата „ЛЕВА“. В полукръг има надпис: „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба на монетата е изобразена съвременната емблема на Българския олимпийски комитет, обградена с венец от традиционен български етно мотив. Околовръст се чете надписа „100 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1, и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали я взема от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

До края на работния ден на 20 март новата монета ще бъде предоставена от БНБ на Банка ДСК, Кей Би Си Банк България, Първа инвестиционна банка, Тексим Банк и Централна кооперативна банка за продажба в техните офиси и клонове.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *