Ген. Съби Събев: Стабилно правителство трябва да измие негативния образ на България, създаден през последната година

Много е важно след предсрочните парламентарни избори на 2 април да се състави едно стабилно управление от геополитическа гледна точка. Това стабилно управление трябва да заложи на нашата европейска и евроатлантическа принадлежност и съответно да изпълни нашите съюзни ангажименти в тази връзка, за да измие този негативен образ, който се създава в продължение на една година заради неадекватната позиция по отношение на войната на Русия в Украйна.

Нашите управляващи в момента непрекъснато пропагандират, че трябва да има мир и мирни преговори, но никой от тях не се е обърнал с призив към Русия да спре войната и да се изтегли от Украйна, за да настъпи този мирен период, за който те толкова бленуват.

През последната година сме свидетели на една недостойна политика на шикалкавене. Членството в НАТО и ЕС изисква от България да има ясна позиция по критичните въпроси на сигурността, и съответно – да спомагаме за изпълнението на колективните решения. Сега излиза така, че има колективни решения, а ние казваме, че не можем да участваме, и на този етап не желаем да участваме, какъвто е случаят с общата европейска инициатива за предоставяне на муниции за Украйна. Това е пример за една двойственост, която буди доста въпроси в нашите съюзници.

България трябва да заяви и да отстоява активно позиция, както другите съюзници. Нека вземем пример от Словакия. Държава, с която ние много си приличаме, но, ако сравним нейните действия с нашите, ще видим големият контраст. Заедно сме в НАТО, но ние се колебаем. Остава грозното впечатление, че България или по-скоро нейните управляващи, в момента са поели някакви ангажименти към агресора в тази криза – Русия, да не оказваме никаква помощ, отстоявайки руските опорни точки, че помощта за Украйна означава включване на съответната страна в този конфликт, че този конфликт по този начин се удължава, което помага на Русия да постигне своите военно-политически цели. С тази позиция излиза, че ние повече подкрепяме държавата агресор, отколкото държавата жертва.

Най-важното сега е да бъде сформирано правителство, което да застане на ясни и адекватни позиции в този критичен период, да се изостави политиката на шикалкавене и да се вземе много проактивна позиция. То трябва да постави България на правилното място наравно с Румъния. Страната ни трябва максимално да се възползва от своето благоприятно географско положение като черноморска държава, за да стартира процеса на модернизация на своите въоръжени сили. Тази модернизация ще спомогне за развитието на България като държава. /БГНЕС

––––

Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса. Неговият анализ е направен специално за БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *