Георги Кадиев: Позицията на „Левицата“ за премахването на Паметника на Съветската армия е ясна и категорична

/КРОСС/ Кризите и решенията след изборите, Русия или ЕС, цената на живота – тези теми коментираха в предаването „Тази неделя“ Георги Кадиев от „Левицата“, Станимир Илчев от НДСВ и Петър Москов от КОД.

Георги Кадиев заяви, че позицията на „Левицата“ за премахването на Паметника на Съветската армия е ясна и категорична. Повдигането на темата за пореден път е заради изборите, заяви той. „Паметникът на Съветската армия е символ на паметта на това, което се е случило по време на Втората световна война, символ на една армия, която е дала 13 млн. жертви и държава, която е дала 27 млн. жертви. Неговото място е там, където е“, категоричен бе той.

Станимир Илчев се обяви за преместване на паметника. „Крайно неприемливо е точно в разгара на предизборната кампания на българите да се устройва едно евтино зрелище. Вижте поляризацията, което стана за броени часове, какво обслужва тя двата блока не левите и на десните. Едните ще бъдат защитници на правдата и мъченици, а другите ще бъдат нахални агресори спрямо културното наследство“, коментира той.

Петър Москов от своя страна бе категоричен, че мястото на паметника не е в центъра на София. „И не защото няма културна и историческа стойност, а защото той е символ на подчинението, на зависимостта ни от миналото. Докато не се отървем от зависимостите си в миналото, то няма как да говорим за бъдещето. Ние инициирахме подписка и направихме фондация, за да има паметник на всички български загинали герои“, каза той.

Кадиев заяви, че коалиция „Левицата“ има евроатлантическа ориентация и няма спор по отношение на членството на страната ни в ЕС и НАТО. Влизането ни в еврозоната обаче трябва да е тогава, когато България е готова. „Т.е. има доходи, които са поне на 80% от европейските, а в момента са на 52%. Едно спешно влизане сега и веднага по-скоро ще има негативи, отколкото позитиви“, смята той.

Станимир Илчев заяви, че България е в ЕС и в НАТО и именно НДСВ е причина за това.

Петър Москов коментира, че евроатлантическите ценности означават здраво пазарно общество, външна и вътрешна национална сигурност и възприемане на живота като най-висша ценност. „Християнските ценности върху, които е изградена европейската цивилизация, са европейските ценности“, допълни той.

Георги Кадиев смята, че резултати в овладяване на инфлацията могат да бъдат постигнати единствено чрез законови мерки и промени в работата на контролните институции, които се избират от парламента. „Това са таван на надценката на хранителните продукти, закон за облагане на свръхпечалбата в сектори, които има някакъв вид картелизиране – банков, храни, телекомуникационен“, даде пример той.

За законодателни мерки се обяви и Станимир Илчев като посочи, че страната ни няма Закон за търговията. „Спекулата трябва да получи законодателна норма и да бъде кодифицирана. Ние не работим с нормален бюджет. Новото Народно събрание трябва форсирано да изработи бюджет. Трябва да се обмисли много добре дефицитът“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *