Георги Самандов: Ежегодно България плаща 800 милиона за инвестициите на олигарси във фотоволтаици

България ежегодно плаща около 800 милиона от бюджета за инвестиции на олигарси във фотоволатици. Това заяви в ефира на Нова енергийният експерт Георги Самандов.

 

„От 2007г. българите изплащат инвестициите на определени олигарси във фотоволтаици. На година тези пари, които данъкоплатците плащаме, са около 800 милиона лева. Защо държавата не преговаря, дори за определено време, от тези 800 милиона да бъдат намалени на 400 милиона, а останалите да влязат в икономиката“ коментира Георги Самандов.

Той добави, че само тези пари ще пари биха покрили една значителна част от дупката в бюджета, която е на стойност около 3.5 милиарда лева.

Тези около 800 милиона лева годишно са парите, които държавата плаща чрез НЕК, за да покрие разликите в цените на електроенергията между евтиния ток от АЕЦ и ТЕЦ, и скъпия от възобновяеми източници(ВЕИ), който обаче по закон се изкупува преференциално.

Припомняме, че в през 2003г. бе приет закон, според който електроенергията от ВЕИ се изкупува преференциално, независимо от значително по-високата й цена. Това бе направено с цел да се стимулират инвестициите в зелена енергия.

Самандов коментира и темата с енергийните компенсации за бизнеса. Според него механизмът им трябва да бъде напълно променен и парите да се дават на домакинства, а не на едрия бизнес, които печели от тях и ги депозира в чуждестранни банки.

„Държавата изплати над 10 милиарда за компенсации за електроенергията. Интересното е, че за 2022г. депозитите на едрия бизнес са нараснали със същата сума според статистиката на НСИ.

Вместо да ги наливаме в буферите – производители и търговци, тези пари може, слагайки критерии, да бъдат разпределени отгоре-надолу – да отидат в домакинствата.

Според нашите анализи, дори да ги даваме на калпак, месечно това ще се равнява около 500 лв. на домакинство.

Ние какво направихме? Дадохме ги в едрия бизнес, който ги депозира и ги харчи в чужбина. Виждаме, че определени български милиардери, дори по официалните статистики, благосъстоянието им се е увеличило с над 100 милиона“ смята енергийният експерт.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *