Готвят четири ветропарка в Черно море с мощност колкото 5 АЕЦ Козлодуй

По проект четирите ветропарка ще заемат площ от около 800 квадратни километра – малко под 2 пъти територията на София, а максималната им производствена мощност ще е 9.5GW – колкото 5 АЕЦ Козлодуя.

 

Днес сутринта, в Гранд Хотел Милениум, се е провела дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, на тема сътрудничество между оператори, разработчици енергийна инфраструктура и екологични организации при изграждане на крайбрежни ветропаркове в Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Тя се организира в партньорство с Offshore Coalition for Energy and Nature(OCEAN), която се занимава именно със създаване на връзки между различни играчи в индустрията с възобновяеми енергийни източници.

Дискусията има за цел да повдигне въпроса изграждането на паркове от вятърни турбини в българската акватория на Черно море.

Според източниците на Еко Новини обаче провеждането на тази дискусия в момента изобщо не е случайност.

В 48 Народно събрание ГЕРБ и Демократична България се опитват да прокарат два идентични законопроекта, които да позволят започването на процедура за изграждане на ветропаркове в Черно море. И двата падат в Комисията по околна среда, след като получават негативни становища от Министерство на земеделието, Министерство на туризма, Асоциация на производителите на рибни продукти и Българско дружество за защита на птиците.

Основните притесненията са, че подобни паркове ще имат сериозни негативни ефекти върху морската флора и фауна, най-вече рибите и делфините, ще пречат на риболова в тези зони, ще дезориентират прелетните птици и прилепи и ще имат негативни ефекти върху летния туризъм.

Според източниците ни тези законопроекти имат за цел да направят възможно изграждането на четири ветропарка в българската акватория на Черно море – Варна, Шабла, Обзор и по морската граница с Турция. По проект те ще заемат обща площ от около 800 квадратни километра – малко под 2 пъти територията на София, а максималната им производствена мощност ще е 9.5GW – колкото 5 АЕЦ Козлодуя. Проектът на Шабла предвижда паркът да се намира само на километър от българския бряг.

Сега, тъй като инвестициите за тези проекти са гигантски, а потенциалните комисионни огромни, от Центъра за изследване на демокрацията вероятно започват да отъпкват почвата за дискусия по темата, която да се проведе в 49 Народно събрание.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *