Димитър Дилчев: Системата за таксуване и видеонаблюдение в столичният транспорт се дигитализира

/КРОСС/ От 1 март перфораторите са история в София, както и хартиеният билет. От 15 март предстои връщането на картата за една линия във вида, в който беше преди 1 януари. Това каза директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

По думите му за тези 6 месеца, откакто работи новата тарифна политика, са продадени толкова годишни карти, колкото предишните две календарни години. „Годишната карта се превърна в предпочитан документ за пътуване в София“, допълни Димитър Дилчев.

Той добави, че всеки, който пътува редовно и си направи сметка, разбира, че годишната карта е най-изгодна, като има вариант за разсрочено плащане.

„Около 3% от пътуванията в столицата се извършват с карта за една линия и затова ще се върне от 15 март. Има дни, в които над 60 000 пътувания се извършват с безконтактна карта. Предпочитаният билет е 30 плюс, около 7, 8, до 10 процента от хората, които използват този билет, се прекачват. 30 минути е достатъчен прозорец от време, в който да се извърши втора, дори и трета валидация. В момента валидирането е задължително, но няма глоба, ако не се направи. Не делим хората на различни групи, делим ги на редовни и нередовни“, обясни Дилчев.

Системата за таксуване и видеонаблюдение столичният транспорт се дигитализира, заяви той.

Проверките в столичния градски транспорт са ефективни единствено в присъствието на органите на реда, заяви още Дилчев. Акциите ще бъдат засилени в районите, в които има проблеми при наличен ресурс от страна на МВР, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *