Държавата създава механизъм за контрол на цените

„Днес ще подпиша заповедта, с която координационното звено да изработи механизми за контрол на цените на стоките на българския пазар, и да предложи мерки“. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

„Поскъпването на цените е чувствителна тема. Заради спекулациите за спекулата националното звено ще предприеме мерки за прозрачните принципи на реална конкуренция. В търсенето на решенията, ще водим разговори с всички“, заяви още Донев.

„Звеното работи от началото на февруари. В резултат на усилията на правителството излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените. От началото на февруари, когато проведох среща с министри и шефове на агенции, темата за ценaта на храната се превърнаха във водеща за всички, но някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслуги за падането на цените, или като използваха цената на сиренето, за да привличат внимание. В подобни ситуации народът казва „приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“. В търсенето на решения търсим партньорството на търговските вериги, с които няма да водим война, а разговор, който започнахме още миналата есен“, коментира още министър-председателят.

„Напоследък забелязвам някои спадове на цените на храните, което считам като знак за преосмисляне на методите за образуване на цените на стоките в магазините. Предстои ни да поканим на разговор представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите, със сигурност има какво да си кажат“, допълни още Донев./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *