Естония е най-добрата страна в Европа за установяване на чужденци

Установяването в чужбина става още по-лесно след пандемията благодарение на ръста на работата от разстояние. Много европейски страни въвеждат визи за дигитални номади, за да помогнат на чужденци с изискванията за местожителство и с данъците, пише Euronews.

Но местенето в друга страна все още е свързано с много предизвикателства. Една от най-важните стъпки е намирането на локация, която удовлетворява начина на живот и нуждите на чужденците.

InterNations – глобална общност на хора, които живеят и работят в чужбина, провежда допитвания сред чужденци. Те може да помогнат на бъдещите емигранти да разберат какво да очакват от различните страни.

Използвайки данни от допитването си Expat Insider от 2022 г., InterNations изготвя класация на най-добрите и най-лошите дестинации за установяване на чужденци.

В кои европейски страни установяването е най-лесно?

Докладът анализира 52 дестинации в цял свят и ги класира според качеството на живот на чужденците.

В рамките на допитването индексът Expat Essentials разкрива локациите, които правят живота в чужбина най-лесен, и тези, които го правят най-предизвикателен за чуждестранни граждани.

Индексът включва данни за бюрокрацията, дигиталния живот и жилищата.

Трите топ дестинации Бахрейн, ОАЕ и Сингапур, предлагат лесни комуникации с липса на езикова бариера и в същото време създават минимални бюрократични проблеми.

От друга страна, в страните в дъното на класацията чужденците имат затруднения с местния език и липсата на дигитализация.

Естония е най-добрата страна в Европа, в която чужденците да се установят

Естония е на четвърто място в общата класация на InterNations, което я превръща във водещата страна в Европа.

Чужденците казват, че е лесно да започнат нов живот в източноевропейската страна благодарение на лесните административни процедури.

80% от анкетираните са заявили, че е било лесно да получат виза, в сравнение със средно ниво от 56% за света.

Чужденците имат известни затруднения с местните власти и Естония е на първо място от всички изследвани 52 дестинации благодарение на наличните онлайн услуги.

Участниците в изследването оценяват също вариантите за безкешово плащане в Естония и лесното прокарване на високоскоростен интернет у дома.

Страната е на по-задно място в класацията заради езика и жилищата, като 61 на сто от чужденците признават, че имат затруднения да научат езика.

Малта озадачава чужденците с лоша дигитална инфраструктура и администрация

За съжаление, нито една друга европейска страна, освен Естония, не попада в топ десет. Редица европейски страни обаче фигурират на едно от последните десет места в класацията.

Чужденците изпитват затруднения с бюрокрацията в Малта, като страната е на последно място в света по отношение на административните процедури. Близо три пети от чужденците изпитват трудности да се справят с местните власти в Малта.

Островната страна е на последно място по лекота за откриване на местна банкова сметка и за малко не попада в последната десетка от гледна точка на достъп до високоскоростен интернет у дома.

От положителната страна. почти две трети от чужденците смятат, че е лесно да живеят без да говорят местния език, тъй като английският език е широко използван.

Чужденците във Франция имат затруднения с езика и администрацията

Едно от най-големите предизвикателства за чужденците във Франция е езикът, показва допитването на InterNations. Почти два пъти повече хора смятат за трудно да живеят във Франция без да говорят местния език в сравнение със средното ниво в света.

Едно от големите предизвикателства за чужденците е администрацията – над половината казват, че не е лесно да се справят с местните власти, а за 32 на сто от участниците е било трудно да открият местна банкова сметка.

От друга страна, около 90% от чужденците оценяват положително вариантите за безкешово плащане във Франция и са съгласни, че имат неограничен достъп до онлайн услуги като социални мрежи.

Чужденците в Италия ненавиждат бюрокрацията

Макар да е популярна дестинация за чужденци, Италия е на едно от последните места за започване на живот в чужбина.

Страната се представя особено зле в категория администрация – над две трети от чужденците казват, че е трудно да се справят с местната бюрокрация.

Италия е в последната десетка по лекота на откриване на местна банкова сметка и получаване на виза.

Около две пети от анкетираните са недоволни от наличието на административни услуги онлайн, а други 16 на сто се затрудняват да получат достъп до високоскоростен интернет у дома.

Чужденците се натъкват на много бариери в Германия

Страната се озовава в последната десетка в три от четирите подкатегории – жилища, дигитален живот и език.

Чужденците съобщават, че е трудно както да намерят, така и да си позволят жилище в Германия.

Те не са особено доволни и от езика, като 46 на сто казват, че е трудно да живеят в Германия без да говорят местния език.

Липсата на дигитализация в Германия е друг голям проблем и 24 на сто от чужденците трудно получават достъп до високоскоростен интернет у дома, а 27 на сто са притеснени от липсата на варианти за безкешово плащане.

Макар че страната се справя малко по-добри в категория администрация, 52 на сто от анкетираните се затрудняват да се справят с местните власти.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *