„Жената“ в живопис, графика, рисунка, скулптура, керамика

Вихра ПЕШЕВА

 

Тази изложба не е търсена, мислена и планирана. Винаги е присъствала наоколо и своенравно е търсила добрия момент, за да се появи. А Захари Каменов има усет за нещата. Подаде й ръка и сега тя дойде в пълния си блясък.

Тя не е посветена на 8 март. Въпреки че всички ние дължим много на жените, отворили пътя на днешните и тези, правещи го все още! И това, че е през март, е само инерцията на спомените – стоплящи, болезнени или малко смешни. Случайно е и че художниците са осем – осем съвременни художници мъже и един класик от величината на Иван Ненов с техните откровения.

Жената идва, за да потвърди, че е началото. Че е изворът, светлината и любовта в света. Да даде красотата, хармонията и близостта, от които винаги ще се нуждаем и към които винаги ще вървим.

 

Димитър Петров

Изложбата включва над 20 произведения на художници, знакови имена в живописта, графиката и керамиката, правени в последната година. Всяко от изложените произведения е звън, моментна изповед на артистите за необятната и вечна тема – Жената. Жената – идол, начало, ключ към разгадаване на неразгадаемото. Жената – майка. Жената – любов, любима, любовница. Директен или метафоричен, абстрактен или реалистичен, начинът на изразяване е дълбоко искрен и всеотдаен, носител на пиетета на тези мъже към Нея.

 

Васил Н. Василев

Показани са и две рисунки на Иван Ненов от ранните му години в Художествената академия. Известно е неговото влияние в художествените процеси в България за проправянето на пътя към новото и модерното в изкуството, както в ранния период на художника до 1943 г., така и през целия му драматичен, но пълноценен живот. Живял почти през целия ХХ век, Иван Ненов до сетните си дни е бил вдъхновител и насърчител за младите си колеги. Както целият му път на художник го показва, темата за жената е водещата в творчеството му.

––

„Жената/La Femme“ – изложба по идея на Захари Каменов, е подредена до 18 март в столичната галерия „Астри“, ул. „Цар Самуил“ 34. Подбор и грижа – Захари Каменов и Вихра Пешева. С участието на Антон Антонов, Васил Н. Василев, Димитър Петров, Захари Каменов, Иван Кънчев, Людмил Георгиев, Милко Божков, Свилен Блажев, Иван Ненов (1902-1997).

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *