Жилищен комплекс в Герман ще заложи на функционалност и екология

В проекта „Синевир“ ще се запази естествената гора на терена и ще се приложат принципите на cohousing, посочи управителят на „Конструктив България“

Функционалност, генетика и екология ще са водещи в проектирането на нов жилищен комплекс в с. Герман в столичния район „Панчарево“. „Тези принципи ще са водещите при изграждането“, коментира в третия епизод на рубриката „Архитектите говорят“, част от предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria, арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“.

„Комплексът ще бъде изграден на 30 дка терен при ниски показатели: 20-30% плътност на застрояване и коефициент на интензивност (кинт) под 1,0“, съобщи тя и обясни, че „Синевир“ ще включва 40 еднофамилни къщи, кооперации с 90 апартамента и обекти за обществено обслужване – детски център, учебни и спортни зали, офис площи, супермаркет, аптека, зооцентър с ветеринарна клиника. Услугите, които се предлагат в комплекса, ще бъдат достъпни и за жителите на Герман.

Арх. Николова потвърди, че при строителството ще се залага основно на естествени материали, с по-малко бетон и метал. „В комплекса ще има ВЕИ мощности и разделно събиране на отпадъци. Предвиден е бюджет за изграждане на улиците около комплекса, за почистване на коритото на близката рекичка и за реновиране на моста над нея“, посочи тя.

Според проекта естествената гора на терена в Герман, където има дървесни видове на 20-30 години, трябва да се запази максимално и така се изпълнява основният принцип на генетиката. Арх. Вержиния Николова обясни, че генералният план на територията предвижда между сградите да има само пешеходни алеи, а достъпът с автомобили до жилищните сгради да става чрез подземни улици. Тя поясни, че денивелацията на терена позволява да се осигурят дворни пространства не само на къщите, но и на повечето апартаменти.

Според арх. Николова при изграждането на комплекс „Синевир“ ще бъдат приложени и принципите на cohousing – създаване на общност от обитатели на частни домове, разположени около споделени пространства.

„Оригиналната cohousing програма дава възможност на определена група хора да събере финансови средства и да изгради своя жилищна структура. В нея има самостоятелни помещения, но и общи пространства за ползване (бел. ред. – например, обща кухня). Но българинът има по-индивидуален начин на живот, затова прилагаме програмата по следния начин: жилищните единици ще са напълно самостоятелни, но финансирането ще се осигурява чрез cohousing програма”, каза още как ще се контролира цялата визия на комплекса арх. Николова. Тя добави, че цената на жилищата ще бъде близка до себестойността им, като купувачът ще се явява един вид инвеститор в проекта.

Как оригиналната датска концепция на cohousing програмата е пригодена за българския начин на живот и народопсихология? Кои ще са собствениците на комплекса? Ще окаже ли влияние на търсенето на жилища повишението на лихвите на имотния пазар?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *