Жилищният пазар в САЩ продължава да се охлажда, цените са надолу с 3% спрямо връхната им точка

Спадът на американския жилищен пазар е навлязъл в седми пореден месец през януари, съобщава Bloomberg.

Цените на жилищата на национално ниво са намалели с 0,2% спрямо декември, сочат сезонно изгладени данни на S&P CoreLogic Case-Shiller. Индексът е надолу с 3% спрямо рекордния му връх, достигнат през юни.

Цените са продължили да намаляват, тъй като отстъпките на продавачите са станали по-обичайни на пазара, където търсенето от купувачите е вяло от месеци. Към края на 2022 г. и през януари лихвите по ипотечните кредити малко отстъпиха от връхната си точка през ноември, което даде на някои потенциални купувачи на жилища стимул да преговарят за сделка.

Макар че цените през януари все още са били по-високи спрямо година по-рано, темпът на покачване се е охладил. Националният индекс е нараснал с 3,8% на годишна база спрямо 5,6 на сто през декември, сочат сезонно неизгладени данни.

Въпреки сътресенията в банковата индустрия „Федералният резерв остава съсредоточен върху целите си за забавяне на инфлацията, а това показва, че лихвите може да останат високи в краткосрочен план“, коментира Крейг Лазара, управляващ директор на S&P Dow Jones Indices. „Финансирането на ипотечни кредити и перспективите за отслабване на икономиката вероятно ще остават насрещен вятър за цените на жилищата поне в следващите няколко месеца“, допълва той.

Жилищният пазар сега е в традиционно най-натоварения си сезон, когато семействата бързат да закупят ново жилище преди началото на следващата учебна година. Но по-високите лихви по заемите и несигурността за икономиката вероятно ще продължат да ограничават търсенето тази пролет, казва Хана Джоунс, анализатор на икономически данни в Realtor.com.

Освен това председателят на Фед Джером Пауъл заяви миналата седмица, че кризата с регионалните банки може да доведе до по-строги изисквания за кредитирането, което на свой ред може да затрудни получаването на ипотечен кредит.

„Темпът на продажбите тази пролет се очаква да остане по-бавен, отколкото миналата година. Много продавачи ще усетят натиска да обявят жилището си за продажба на по-ниска цена, за да си гарантират достатъчно внимание от купувачите и бърза продажба“, отбелязва Джоунс.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *