Заплашват ли ни астероиди и комети

/КРОСС/ От исторически предзнаменования за гибел до холивудски блокбастъри за спасяването на света, кометите и астероидите се издигат в измислица и фолклор. И за това има основателна причина: някой от тези тромави камъни или ледени топки в крайна сметка може да се удари в Земята и да промени необратимо планетата. Смята се, че подобно въздействие преди 66 милиона години е убило динозаврите.

И двата вида космически обекти са останки от процес, започнал преди около 4,6 милиарда години, след като гигантски облак от газ и прах се разпада, за да създаде Слънцето.

Астероидите по същество са скални късове с размери от няколко сантиметра до стотици километри в диаметър. НАСА е идентифицирала повече от милион астероиди и повече от 150 от тях имат свои собствени луни.

Кометите са топки от лед и скала, чиито светещи опашки понякога могат да се видят от Земята, докато се провират през нощното небе. Кометите развиват тези опашки всеки път, когато орбитите им ги доближат до Слънцето, карайки ледените обекти да се нагряват и да изхвърлят диря от газ и прах. Слънцето осветява опашката, придавайки ѝ величествен блясък.

Гравитационни притегляния, орбитални сблъсъци и преки сблъсъци в космическото пространство от време на време смущават пътя на астероид или комета – някои се накланят достатъчно близо към Земята, за да създадат риск от удар. Повечето от тях, за щастие, са твърде малки, за да причинят щети. Вместо това те изгарят в атмосферата и ни изглеждат като падащи звезди.

Астрономите са постоянно нащрек за по-големи тела, които биха могли да придобият по-катастрофална траектория. Астероидът, който има най-голяма вероятност да се удари в Земята през следващите 300 години, се нарича Бену – скала с диаметър 490 м. Но шансовете за удар през това време са малки – само 1 на 1750 – и най-вероятните дати не са преди края на XXII век или началото на XXIII век.

Междувременно НАСА работи върху план за отклоняване на астероиди убийци. През 2022 г. Агенцията блъсна космически кораб в астероид с ширина 160 м. Тестът беше успешен, като значително измести астероида от траекторията му и отчупи част от скалистата му повърхност, създавайки прашна опашка от отломки. Въпреки че техниката би сработила само в определени ситуации, успокояващо е да знаем, че все пак може и да избегнем съдбата на динозаврите.

 

Източник:  nationalgeographic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *